Burgemeester Marianne Besselink feliciteert het diamanten bruidspaar Betty en Dick Suselbeek. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink feliciteert het diamanten bruidspaar Betty en Dick Suselbeek. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Spannend toen we de leeuw op de bank zagen liggen’

Maatschappij Velswijk Zelhem

Echtpaar Suselbeek viert briljanten huwelijk

Door Liesbeth Spaansen

VELSWIJK - Dick en Betty Suselbeek (beide 82) vierden op 28 november hun briljanten huwelijk. “Geen groot feest maar met kinderen en kleinkinderen samen bijzonder gezellig. De hele kamer zat vol”, laten ze een dag later weten aan burgemeester Marianne Besselink die op de thee komt om hen te feliciteren. Het is fijn dat iedereen in de buurt woont.

“We zijn 65 jaar samen”, glundert Dick zichtbaar trots. “Vijf jaar hadden we verkering.” Het bruidspaar trouwde in de Lambertikerk in Zelhem en vierde feest in Het Witte Paard. De eerste drie jaar woonden ze in Zelhem bij de ouders van Betty, waarna ze naar Velswijk verhuisden, een pand links naast het Autobedrijf Suselbeek, dat in het markante witte pand een showroom heeft. Dit grote huis hebben ze inmiddels verlaten voor het huis rechts naast het bedrijf. “Een stuk kleiner, maar fijn.”

Het echtpaar kreeg vier kinderen, een zoon en drie dochters en hebben inmiddels zes kleinkinderen. “Helaas is dochter Angelique overleden vorig jaar kerst, ze was ziek.” Een groot gemis, zo vertellen beide.

De uit Zelhem komende Betty en Velswijker Dick kijken terug op een lang werkzaam leven. Jarenlang runden ze samen hun Autobedrijf Suselbeek, waar auto’s worden verkocht en onderhouden. “Ik heb de zaak overgedragen aan zoon Patrick”, vertelt hij. “Ik werkte van 7.00 tot 23.00 uur en ging daarna soms nog naar Coen Evers op de thee.” Een vette knipoog en een grijns van oor tot oor verraadt de inhoud van het glas.
Vader Suselbeek maakte na zes werkdagen altijd tijd voor zijn kinderen. “Zondag was voor ons, dan maakte hij het goed! Dan gingen we met hem mee voor een rondrit bijvoorbeeld.”

Betty werkte volop mee in het bedrijf. “Mijn vrouw heeft alles altijd zelf gedaan en daar ben ik trots op”, zegt Dick. “Zij zorgde voor ons alle vier, regelde alles voor de pauzes in het bedrijf, regelde tussendoor nog dat de klanten hun rekening konden betalen en dat leveranciers hun spullen afleverden”, vult dochter Mylene aan. “Ook kon moeder goed haren knippen, dat ging snel rond. Het werd steeds drukker in haar kapsalonnetje. En op de woensdagmiddag kwamen veel kinderen hier spelen.” Een ‘mission impossible’ noemt Patrick het liever. “Maar ze deed het. Ze verdient een lintje!”

En Betty zorgde voor de dieren, ze had van alles wat. “Ik ben gek op dieren”, lacht Betty en vertelt over haar hondje Woezel. De burgemeester vraagt waar dan Pip is, maar die is er niet. “Ze heette al zo toen ik haar kreeg, ze was al vijf jaar.” Liggend op het als sofa opgemaakte bed, kijkt ze tevreden rond. “Onze kat is ook oud, die laat zich niet meer zo vaak zien. De papagaai heb ik al 54 jaar.”
Dochter Maud vertelt hoe Lorre, de groene papagaai in hun leven kwam. “Mijn vader wilde een aap kopen, dat vond hij wel leuk. Dat kon toen. Hij ging naar ‘Tropisch Oosten’ in Silvolde, een park met exotische dieren, maar daar raadden ze het hem af omdat hij al vier apen thuis had. Zo kwam Lorre mee.”

Het was in de wijde omtrek bekend dat Betty een dierenliefhebber was. Patrick vertelt over “het hoogtepunt wat mij betreft” uit de wilde jaren ‘70. “Er kwamen eens ‘s avonds om 23.00 uur twee dronken autohandelaren aan de deur met een jonge leeuw van Circus Boltini. ‘We moeten naar Betty, die moet die leeuw zien, zij houdt van dieren’ zeiden ze. Wij vonden het maar wat spannend toen we de leeuw op de bank zagen liggen.” Die is overigens naar de dierentuin gebracht.

“We maken het gezellig met elkaar”, besluit het echtpaar Suselbeek dat (mantel)zorgt voor elkaar en met hulptroepen en zorgverleners nog thuis kan blijven wonen. Het jubilerende bruidspaar leefde weken toe naar het bezoek van de burgemeester. “Toch een mooie traditie van de gemeente”, vindt zoon Patrick. Daarnaast ontvingen Dick en Betty de felicitaties van het koningshuis mét foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, van de commissaris van de koning van Gelderland, de gemeente Bronckhorst en van familie en vrienden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant