Foto: Joke de Haan
Foto: Joke de Haan

Bezoek uit Oekraïne

Maatschappij Winterswijk

WINTERSWIJK - Op de dag dat Sinterklaas zijn verjaardag viert ontving burgemeester Bengevoord ook ander bezoek uit een ver land. In de grote zaal in het Oude Raadhuis heette hij ongeveer twintig gemeente ambtenaren en enkele burgemeesters en een regionale een landelijk bestuurder van harte welkom. Zij komen uit Cherson/Kherson, en plaatsen in de regio rond Cherson/Kherson. In zijn welkomstwoord herinnerde de burgemeester zich de indrukwekkende demonstratie van medeleven die op het Vrijheidsplein plaatsvond in het voorjaar van 2022 toen in Winterswijk de eerste berichten doordrongen van de oorlog. Dat medeleven is er nog steeds, maar is niet de aanleiding van dit bezoek.

Door Joke de Haan

Het bezoek maakt deel uit van een uitwisselingsprogramma dat al in 2020 gestart is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Winterswijk was onder meer betrokken vanuit de thema’s duurzaamheid, recycling, watermanagement en energiemanagement. Helaas gooide corona roet in het eten. Zo werd het programma omgebouwd tot een online uitwisseling, later in 2022 ook nog gevolgd door een meer cursusachtige online Summerschool.

Een échte uitwisseling
Maar dit jaar vond in Winterswijk dan voor eerst een echte life uitwisseling plaats. Voor Arjan Klein Nibbelink, die namens de gemeente van het begin af aan betrokken was bij de organisatie, was dat ook wel een heel bijzonder moment. ”Je werkt al een paar jaar met elkaar en dan ineens is het echt. Bovendien is het ontroerend om te ervaren hoe vastberaden deze mensen zijn om goed uit die oorlog te komen. Daarnaast viel er voor ons veel te leren over de manier waarop zij digitalisering toepassen in de gemeentelijke dienstverlening. Iedere burger heeft daar een app waarmee hij bijvoorbeeld als het ware zijn eigen paspoort kan regelen. Ook hebben we met elkaar gesproken over de relatie landbouw en duurzaamheid.”

Geestelijke energie opdoen
Hans Huls is ook van het begin af aan betrokken geweest, omdat de Oekraïners zich zo nadrukkelijk voor het onderwerp duurzaamheid hadden uitgesproken. Hij organiseerde in de namiddag ook een wat meer ontspannen deel van het bezoek: een buggytoer en een bezoek aan het energiepark in Ratum en aan de Steengroeve. “Ja, die ontspanning hoort er ook bij: het zou fijn zijn als ze hier ook wat geestelijke energie opdeden om de thuissituatie nog beter aan te kunnen. Je kunt je voorstellen dat ik wel verrast was dat het eigenlijk allemaal vrouwelijke bezoekers waren. Maar ja, de mannen mogen het land niet uit, of zijn al opgeroepen voor het leger. Dat vond ik wel confronterend. En ja er is een hartstochtelijk verlangen om zelfvoorzienend te zijn qua energie. Dan kom je met zonneparken en windmolens en met een goede regionale samenwerking heel ver. Met de vijand aan de grens kunnen zij zich de luxe niet veroorloven om daar ook kritisch op te zijn op hoe het er uit ziet en wat neveneffecten zijn. Ze zijn absoluut nu al bezig met hun wederopbouw, het gaat beter worden In Oekraïne.”

Na Winterswijk reizen de Oekraïners nog twee dagen door naar Amsterdam en Utrecht. En Winterswijk mag best wel een beetje trots zijn om als eerste in dit rijtje te staan, omdat de deelnemers zelf hiervoor gekozen hebben.