Burgemeester Otwin van Dijk met de jeugdraad Gemeente Oude IJsselstreek

Burgemeester Otwin van Dijk met de jeugdraad Gemeente Oude IJsselstreek

Foto: Roel Kleinpenning

Oude IJsselstreek gaat jeugdlintjes uitreiken

Maatschappij Gendringen

Aan kinderen die zich actief inzetten voor samenleving

GENDRINGEN - De gemeente Oude IJsselstreek wil dat er een beloning komt voor kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier inzetten voor anderen en/of voor de samenleving. Daarvoor wordt het ‘jeugdlintje’ in het leven geroepen.

Burgemeester Otwin van Dijk: “Kinderen doen soms hele bijzondere dingen. Het intensief helpen van iemand, organiseren van opruimacties van zwerfafval of iets anders. Dat verdient natuurlijk aandacht en waardering. Hopelijk inspireert het weer andere kinderen om wat te betekenen voor hun omgeving, dorp of bijvoorbeeld de natuur.”

Motie van de gemeenteraad
In mei van dit jaar verzocht de gemeenteraad via een motie het college om een voorstel te doen voor het invoeren van een jeugdonderscheiding. In Oude IJsselstreek zijn veel jongeren maatschappelijk actief in verenigingen of daarbuiten. Met de invoering van de jeugdonderscheiding laat de gemeente zien trots te zijn op de jeugd en belang te hechten aan hun inzet voor samenleving en medemens. Het voorstel is ieder jaar een of meerdere kinderen of jongeren in het zonnetje te zetten. De gemeente laat daarmee zien dat dit soort uitzonderlijke en belangeloze inzet niet onbeloond blijft.

T/m 22 jaar
Het jeugdlintje kan worden toegekend aan kinderen en jongeren tot en met 22 jaar. Iedereen kan straks kandidaten nomineren. Een jury bestaande uit de burgemeester, kinderburgemeester, raadslid, kinderraadslid en jongerenraadslid doet een voordracht op basis van de nominaties. Het college van B&W neemt een definitief besluit. Het jeugdlintje zal jaarlijks rond 20 november, de Dag van de rechten van het Kind, worden uitgereikt. Het is mogelijk dat er per jaar meer dan één lintje wordt uitgereikt.

Het college heeft de regels voor het toekennen van een Jeugdlintje vastgelegd in een verordening. De gemeenteraad moet deze nog vaststellen. De bespreking vindt plaats in de raadsvergadering van januari 2024.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant