Bruidspaar Van Avesaat-Ten Lohuis viert het zestigjarig huwelijk. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Van Avesaat-Ten Lohuis viert het zestigjarig huwelijk. Foto: Rob Weeber

Bruidspaar Van Avesaat-Ten Lohuis zestig jaar getrouwd

Maatschappij Neede

NEEDE – Holtenaar Gerrit van Avesaat (83) behoort tot de laatste generatie die al op zeer jonge leeftijd moest gaan werken. Als oudste van zeven kinderen was er geen geld voor een verdere opleiding. Met veertien jaar kreeg hij zijn eerste baantje bij de matrassenfabriek Auping in Deventer.

Door Rob Weeber

In februari 1960 moest hij in dienst. Augustus 1961 zwaaide hij af als korporaal bij de artillerie, tankbemanning. Dat jaar ontmoette hij ook Jannie Ten Lohuis (79), woonmachtig in het dorp waar Gerrit zijn volgende baan kreeg. Zijn nieuwe werkgever werd de tricotagefabriek ‘Koala’, onderdeel van het Ter Kuile-concern, waar hij magazijnmeester werd. In plaats van heen en weer te pendelen vanuit Holten, trok hij in bij zijn (toekomstige) schoonouders.

De teloorgang van de textiel kondigde zich al snel aan en Koala verhuisde naar Aalten. Gerrit kreeg een VW-bus om de dames vanuit Neede naar Aalten te brengen en mocht de bus ook privé gebruiken. “We gingen er ook mee met de kinderen op vakantie, altijd in een stacaravan op camping De Paddenstoel in Hellendoorn. Daarin hadden ze iets meer ruimte dan in de lelijke eend die ik ervoor had. Met drie kinderen zat er altijd een op de stang in het midden van de achterbank.” Toen ook Aalten dichtging, nam hij een baan als vertegenwoordiger bij Silvo kruiden in Papendrecht, maar de verdiensten op provisiebasis waren te mager. Het werd daarna Eiki in Neede, waar hij met 62 jaar met pensioen ging.

Jannie volgde na de lagere school de huishoudschool in Neede aan de Rapenburg en kreeg haar eerste baantje bij groenteboer Kistemaker in de Nieuwstraat. “Dat beviel niet, hij betaalde te weinig. Ik had inmiddels verkering en wilde meer geld hebben. Toen ben ik overgestapt naar Ter Kuile, waar ik weefpatronen voor onder meer theedoeken voorbereidde.” Ze trouwden op 14 februari 1964 en Jannie bleef daarna thuis voor het gezin. Beiden zijn altijd actief geweest. Gymnastiek en zwemmen waren voor Jannie de sporten. Daarnaast houdt ze van handwerken, sokken breien en puzzelen. Gerrit hield zich bezig met het repareren van klokken en het bespelen van de accordeon en het keyboard. Samen wandelen en fietsen gaat helaas niet zo makkelijk meer.

Ook als vrijwilliger hebben ze hun steentje bijgedragen. “Na mijn pensionering heb ik nog zo’n vijftien jaar bij Partycentrum ‘t Haantje en bij Stroet gewerkt”, legt Gerrit uit. In die tijd werd het partycentrum met restaurant ‘de Grintenhaan’ uitgebaat door Frans en Ineke Hammer. Dat waren hele fijne mensen. We hebben nu nog contact met hen en met enkele oud-medewerkers. Ook heb ik tot aan corona zes jaar lang op de Vlearmoesbus gereden.” Jannie deed veel vrijwilligerswerk voor het Wooncentrum Neede aan de Borculoseweg. Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon en heeft drie kleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant