Vrijwilligers staan klaar om de bomen en struiken uit te delen bij de afhaalactie. Foto: Rob Weeber
Vrijwilligers staan klaar om de bomen en struiken uit te delen bij de afhaalactie. Foto: Rob Weeber

Afhaalactie ‘Elke Berkellander een boom’

Maatschappij Borculo Eibergen Geesteren Gelselaar Haarlo Neede Ruurlo

BORCULO – Binnen de klimaatdiscussie is het thema vergroening een belangrijk aspect. Het hangt ook direct samen met de biodiversiteit binnen een gebied. Maar hoe krijg je als gemeente je inwoners zover om actief mee te doen met een groot vergroeningsproject? Heel eenvoudig, geef elke inwoner een boom, struik of plant cadeau.

Door Rob Weeber

Het ooit door GroenLinks voorgestelde project is dit jaar van start gegaan. Zaterdag hadden Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar de primeur. Vanaf 09.00 uur konden deze Berkellanders hun bestelling afhalen op het Hambroekterrein (bomen) en op het terrein van FrieslandCampina (struiken en balkonplanten). Later dit jaar krijgen de inwoners van Neede hun boom. Eibergen en Ruurlo zijn naar verwachting in 2025 aan de beurt.

De actie wordt gecoördineerd in samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en ondersteund door zo’n zeventig vrijwilligers en medewerkers van gemeente Berkelland. Projectleider Bendiks Westerink van het SLG stond al vroeg op het Hambroekterrein en zag toe op een snelle en geordende afhaalactie. “We delen vandaag in totaal bijna 2200 bomen, struiken en planten uit, waarvan bomen verreweg het grootste deel uitmaken, zon 1600 stuks. Als landschapsbeheerder zijn we natuurlijk heel blij met dit initiatief van de gemeente. Vergroening draagt bij aan het tegengaan van de hittestress en vergroot de biodiversiteit. Daarom ook bieden we uitsluitend inheemse bomen- en plantensoorten aan. Deze passen beter bij de streekeigen insecten.”

Het was al vroeg druk naar de uitdeellocaties. De ventweg langs het Hambroekterrein stond voor 09.00 uur al vol met auto’s en aanhangers. Op vertoon van hun QR-code mochten ze het terrein op naar de betreffende uitdeellocatie. Daar kregen ze hun gekozen type boom, grondpaal, bandje en twee spijkers mee. De eerste inwoner die zijn boom uitgereikt kreeg, was de heer Kamperman uit Borculo. Hij had voor de conference perenboom gekozen. Naast fruitbomen kon men ook kiezen uit soorten als de inheemse vogelkers of de tamme kastanje. Ook kan er voor een leiboom gekozen worden, compleet met ondersteuning. De locatie bij FrieslandCampina bevatte onder meer framboos, aalbes, rode kornoelje en kamperfoelie.

De heer Kamperman uit Borculo was de eerste die zijn boom, een conference perenboom, in ontvangst mocht nemen. Foto: Rob Weeber
Drukte op de ventweg langs het Hambroekterrein. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant