Antoinette van de Pavert en Tonnie Onstenk zijn doen wandelend mee aan de Alpe d'HuZes om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF. Doneren kan via de QR-code. Foto: Alice Rouwhorst

Antoinette van de Pavert en Tonnie Onstenk zijn doen wandelend mee aan de Alpe d'HuZes om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF. Doneren kan via de QR-code. Foto: Alice Rouwhorst

Samen de berg op voor het KWF

Maatschappij Baak

BAAK – Op 6 juni 2024 tijdens het sportieve evenement Alpe d’HuZes beklimmen vijfduizend deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. Zij zamelen hiermee zoveel mogelijk geld in voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Onder hen zullen Antoinette van de Pavert en Tonnie Onstenk uit Baak aanwezig zijn. Zij zijn op zoek naar zoveel mogelijk sponsoren.

Door Alice Rouwhorst

Voor het huis van het stel wappert de vlag van KWF Kankerbestrijding hoog in de top van de vlaggenmast. Deze wordt binnenkort vervangen door een andere vlag, aangeboden door vrienden, waaruit blijkt dat hier toekomstige deelnemers van de Alpe d’HuZes wonen. Het idee om mee te doen speelde al veel langer, maar corona was een spelbreker.

Wandelen uit nagedachtenis
Antoinette: “In 2016 kreeg mijn moeder de diagnose kanker. Ze overleed in dat zelfde jaar op 86-jarige leeftijd aan de ziekte. Mijn vader werd maar 38 jaar. Hij had leukemie. De vader van Tonnie is overleden op 63-jarige leeftijd en mijn schoonzus werd maar 34 jaar. Ook zij hadden kanker. Inmiddels krijgt één op de twee mensen in Nederland kanker. Daarom wilde ik wat betekenen voor het KWF. Omdat Tonnie veel fietst en ik veel wandel bedacht ik dat we aan de Alpe d’HuZes konden deelnemen. Tonnie stemde ermee in, maar wilde wel dat we het samen gingen doen, wandelend. In 2019 hebben we op de camping aan de voet van de berg gekampeerd en de hele tocht verkend op de fiets en al lopend. We zouden in 2020 meedoen, maar door de coronapandemie ging het niet door. Even leek het erop dat van uitstel afstel zou komen. Maar we hebben de stoute schoenen weer aangetrokken en gaan er dit jaar voor! Net als iedereen hebben wij familieleden, vrienden en collega’s die zijn overleden aan kanker, nog vechten tegen de ziekte of zijn hersteld. Ter nagedachtenis van deze mensen en voor iedereen die met de ziekte te maken heeft of heeft gehad, wandelen wij samen de berg op. Daar hebben we heel veel zin in, we kijken er echt naar uit. We hopen heel veel sponsoren aan ons te binden, zodat we een mooi groot bedrag kunnen doneren aan het KWF. Alle donaties die we ontvangen gaan volledig naar het goede doel.”

Nederlandse berg van hoop en troost
De Alpe d’Huez in de Franse Alpen wordt, door Nederlanders, ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege de successen van veel Nederlandse wielrenners tijdens de Tour de France. Op de eerste donderdag van juni starten onder andere Antoinette en Tonnie onderaan de berg in Bourg d’Oisans aan de tocht van 14,5 kilometer. De weg naar de finish telt 21 haarspeldbochten. In bocht nummer zeven, de Nederlandse bocht, staat een klein kerkje waar de loper en fietser naar uit kijkt tijdens zijn klim. Menigeen steekt hier een kaarsje op. Het is een plek van hoop en troost met heel veel toeschouwers. Het hoogteverschil tussen start en finish is 1100 meter met een gemiddelde stijging van 7,9%. Fietsers gaan maximaal zes keer omhoog, wandelaars drie keer. “Wij hebben ons geen doel gesteld”, zegt Tonnie. “We willen vroeg starten, dat kan vanaf half vijf ‘s ochtends. De finish sluit om acht uur ’s avonds. Wij zien op de dag zelf wel hoe het gaat. Dat is van zoveel factoren afhankelijk, waaronder het weer. Wij wandelen in ieder geval de berg op én ook weer af. Je kunt ook met de bus weer naar beneden, maar dat doen wij niet. Drie keer de berg op is dan qua tijd haast niet haalbaar. We hebben er in 2019 zo’n drie uur overgedaan. We denken dat we dat nu niet gaan halen, omdat er zich nog 4998 deelnemers meer op de route bevinden.”

Sportieve zestigers
Aan hun conditie zal het zeker niet liggen. Deze sportieve zestigers wandelen en fietsen het hele jaar door, ook tijdens hun vakanties. Weer of geen weer. Alleen, samen of met vrienden. “Voor een wandeling onder de twintig kilometer doen wij onze wandelschoenen niet aan”, zegt Tonnie met een knipoog. “We stationeren onze caravan op een camping en gaan dan wandelen of fietsen. Op het moment wandelen we het Noaberpad. Een lange afstandswandeling die langs de Nederlands-Duitse grens loopt en zo’n 435 kilometer lang is. Onlangs hebben we vanuit Bourtange in Groningen vier etappes van de route gelopen. Onze hond gaat altijd mee, die vindt het prachtig. We houden vooral van een grillig parcours, zoals in Limburg of in het buitenland in de bergen.” Deze voorliefde komt hen zeker van pas bij de beklimming van de Franse alp.

Sponsoren gezocht
Het zal deze geoefende wandelaars zeker lukken om de finish op de Alpe d’Huez te halen. Wat ze tevens hopen, is dat ze een enorm bedrag ophalen voor KWF. Antoinette en Tonnie zijn hiervoor op zoek naar sponsoren. “We hebben onlangs in Baak en omgeving 700 flyers verspreid met een oproep om te doneren via een QR-code. Als elke ontvanger bijvoorbeeld één euro zou schenken, halen we al 700 euro op. Het hoeven geen grote bedragen te zijn, elke euro is er één. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven kunnen ons natuurlijk sponsoren. Ook zij hoeven geen grote bedragen te schenken. Als alle bedrijven uit Baak en omgeving een tientje sponsoren, halen we toch een aanzienlijk bedrag op. Meer is natuurlijk altijd welkom!” Doneren kan via deze link.

High tea en andere acties
De flyer was tevens een uitnodiging voor één van hun inzamelingsacties, namelijk een gezellige, verzorgde high tea op 16 maart bij hen thuis aan de Van der Heijdenstraat 1 van 11.00 tot 13.00 uur of van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden hiervoor kan tot 10 maart via de mail tonnieenantoinette@gmail.com. Voor minimaal 25 euro serveren Tonnie en Antoinette de heerlijkste thuisgemaakte zoete en hartige hapjes bij een dampende pot thee. Doneren voor de high tea geschiedt tevens via de QR-code. Ook hier geldt dat het complete bedrag naar het KWF gaat. “Dat betekent dat we de high tea zelf bekostigen. Donaties in de vorm van hapjes zijn daarom ook mogelijk”, zegt Antoinette. Nieuwe geldinzamelingsacties die ze hierna gaan organiseren zijn te zien en te volgen op de Facebookpagina van Antoinette van de Pavert. Ze willen alle gulle gevers alvast hartelijk danken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant