Nora Overbekking bij haar nieuwe Buurtkast aan de Groeneweg in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Nora Overbekking bij haar nieuwe Buurtkast aan de Groeneweg in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Groenlose Buurtkast met verzorgingsproducten vernieuwd

Maatschappij

GROENLO - De bekende buurtkast aan de Groeneweg, een initiatief van Nora Overbekking, heeft een metamorfose ondergaan. Na een periode van bijna anderhalf jaar was de kast aan vervanging toe. Het was ook een periode waarin Nora wilde kijken of er behoefte was aan een dergelijke kast. En dat is er zeker, zo vertelt ze.

Door Kyra Broshuis

“Er wordt echt veel gebruik van gemaakt. In deze buurtkast vind je lichaamsverzorgingsproducten; deodorant, zeep, tandpasta, dat soort dingen. Het zijn vaak producten waar mensen op bezuinigen terwijl het zo belangrijk is om je goed te blijven verzorgen.” De nieuwe kast, geschonken door het Vincentiushuis,  is eigenlijk een broeikas en kan dus goed tegen de weersinvloeden. Van het Groenlose bedrijf Skuur kreeg Overbekking prachtige belettering voor op de kast. “Ik ben superblij met deze sponsoring. De actie voor statiegeldbonnen bij Jumbo was ook een groot succes, het heeft een mooi bedrag opgeleverd waarvoor ik weer producten heb kunnen aanschaffen voor in de kast”, vertelt Nora. 

Mup-punt
De Buurtkast Groeneweg is een officieel Mup-punt. Mup staat voor menstruatieproducten-uitgiftepunt. De benoeming door het Armoedefonds betekent dat er altijd menstruatieproducten beschikbaar zijn in de kast. Het fonds stelt dat bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven, er thuis soms geen geld is voor menstruatieproducten. In Nederland zijn inmiddels al bijna 2000 van deze Mup’s gerealiseerd in scholen, bibliotheken, Voedselbanken, wijkcentra, kringloopwinkels maar ook in kastjes bij particulieren zoals bij Nora.

Nora krijgt vaak producten van gulle gevers. Soms ook voedsel maar dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. “Daarvoor staat er een kast bij het Vincentiushuis aan de Ruurloseweg. Deze kast is echt speciaal bedoeld voor verzorgingsproducten. Het is verrassend hoeveel mensen er doneren, niet alleen producten maar ook geld waarmee ik vervolgens weer de benodigde producten kan aanschaffen. Ik krijg ook berichten van mensen via Facebook met het verzoek om bepaalde producten. Daar probeer ik dan iets voor te regelen.” Om spullen mee te kunnen nemen uit de kast hoef je je niet te melden. “Dat is het mooie van zo’n kast. Mensen kunnen er geheel anoniem en 24 uur per dag gebruik van maken. Ik wil vooral zeggen: Wees welkom en voel je vrij!”

Wil je producten brengen? Plaats ze dan onder in de kast. Alle donaties, producten en geld, blijven van harte welkom. Meer weten over de Buurtkast Groeneweg of wilt u een donatie doen? Kijk op de facebookpagina van de Buurtkast Groeneweg: www.facebook.com/buurtkastgroeneweg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant