Bert Smeenk komt in april namens het Nationaal Onderduikmuseum, naar biebs in Berkelland. Foto: PR

Bert Smeenk komt in april namens het Nationaal Onderduikmuseum, naar biebs in Berkelland. Foto: PR

Nationaal Onderduikmuseum zoekt verhalen en documenten

Maatschappij Borculo Neede

BERKELLAND - Het Nationaal Onderduikmuseum is op zoek naar verhalen, voorwerpen en documenten, die te maken hebben met (het onderduiken in) de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er veel belangstelling voor informatie over het Dutch National Battalion. Namens het museum komt Bert Smeenk daarom naar de bibliotheken van Borculo (woensdag 3 april) en Neede (woensdag 10 april). Iedereen met info, in de vorm van verhalen of documenten, kan op genoemde dagen tussen 14 en 17 uur terecht in de bibliotheken om het te laten zien en er wellicht ook zelf meer over te weten te komen.

Het Nationaal Onderduikmuseum, gevestigd in Aalten, vertelt het verhaal van gewone mensen in ongewone tijden. Daarom is het museum altijd op zoek naar verhalen van oorlogsgetuigen en/of documenten of voorwerpen uit die periode. Het museum verwoordt de oproep als volgt: “Uw document of verhaal heeft historische waarde. Gooi niet zomaar iets weg over de oorlogstijd. Hebt u zelf als oorlogsgetuige een belangrijk verhaal te vertellen over onderduik of verzet? Beschikt u over een dagboek, brieven of documenten van uw ouders of grootouders uit de oorlogsjaren en wilt u daarover meer te weten komen? Aarzel niet, breng het mee en uw vragen worden zo goed mogelijk beantwoord. We drinken samen met u een kopje koffie of thee en bespreken de gebeurtenissen in onder andere Borculo of Neede in de jaren dertig en veertig”.

Op dit moment is het museum bezig met de voorbereiding van een expositie over het Dutch National Battalion, het Achterhoekse leger van 400 mannen dat in de periode april tot en met juli 1945 met de Canadezen meetrok en meehielp de rest van Nederland te bevrijden. Er waren drie legeronderdelen. Veel mannen uit de Achterhoek waren lid van de derde compagnie. Ook over deze leden wil het Nationaal Onderduikmuseum graag meer te weten komen.
De bieb in Borculo is gevestigd aan het Muraltplein 44 en die in Neede aan de Oudestraat 36.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant