Lintjes regende het voor Wilhelm de Ruiter, Bennie Wieggers, Hendrikus Roes, Bennie Oldenhave, Ria Tijssen-Taken, Anja Menkveld-Wullink, Antoon Peters, Jopie Pera-Radstake, Gerritje Gal-Meulenbrugge en Carla Elschot-Leisink (v.l.n.r.). Deze bijzondere Bronckhorsters kregen allen van burgemeester Marja van der Tas (tweede van rechts) de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Achterhoekfoto.nl / Hans van Kooten

Lintjes regende het voor Wilhelm de Ruiter, Bennie Wieggers, Hendrikus Roes, Bennie Oldenhave, Ria Tijssen-Taken, Anja Menkveld-Wullink, Antoon Peters, Jopie Pera-Radstake, Gerritje Gal-Meulenbrugge en Carla Elschot-Leisink (v.l.n.r.). Deze bijzondere Bronckhorsters kregen allen van burgemeester Marja van der Tas (tweede van rechts) de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Achterhoekfoto.nl / Hans van Kooten

Tien koninklijke onderscheidingen in Bronckhorst

Maatschappij Hengelo Steenderen Vierakker Vorden Zelhem

HENGELO - Onder groot applaus komen de tien mensen die gedecoreerd gaan worden de Remigiuskerk in Hengelo binnen. Even daarvoor hebben ze in een aparte ruimte van burgemeester Marja van der Tas te horen gekregen dat ze een lintje krijgen. De kerk in Hengelo zit vol met familieleden en vrienden die allemaal allang wisten wat er gaat gebeuren. 

Door Mirjam Rensink

De gedecoreerden uit Hengelo

Bennie Oldenhave

Nietsvermoedend gaat Bennie Oldenhave op vrijdag 26 april naar Hengelo. Hij denkt een gesprek te hebben met de reeënwerkgroep over het inzetten van drones om deze dieren te observeren. Maar Bennie staat opeens midden in de belangstelling omdat hij een lintje opgespeld krijgt voor zijn inzet voor modelbouwclub De Hoogvliegers, waarvan hij ruim veertig jaar geleden ook medeoprichter was.
De 72-jarige Hengeloër is al meer dan veertig jaar betrokken bij de club. Hij is er secretaris geweest en voorzitter. Bennie houdt de administratie bij, zorgt voor vergunningen en regelt vergaderingen. Ook onderhoudt hij contacten met landelijke organisaties. Iedere week organiseert Bennie vliegdagen en als instructeur helpt hij nieuwe leden waar hij kan. Hij adviseert mensen in wat ze nodig hebben voor hun hobby. Thuis heeft hij een werkplaats ingericht die druk bezocht wordt door (aspirant-)leden van de modelbouwclub. Mensen komen naar hem toe om hun vliegtuigen te laten keuren. Bennie Oldenhave vindt het erg belangrijk dat de hobby veilig wordt uitgevoerd en daarom helpt hij mensen om hun vliegtuig goed af te stellen voor hun eerste vlucht. Hij wordt door iedereen omschreven als een typische Achterhoeker, iemand die voor iedereen klaar staat, geduld heeft en snel kan schakelen. Ook landelijk is Bennie bekend door zijn goede prestaties bij wedstrijden.

Hendrikus Roes

Roes kwam een beetje te laat binnen bij de bijeenkomst waar hij werd verrast met de mededeling dat hij een koninklijke onderscheiding krijgt voor zijn werk voor de Willibrord geloofsgemeenschap in Hengelo. Hij dacht een overleg te hebben over de nieuwsbrief die hij uitgeeft maar in plaats daarvan mag hij in de volle Remigiuskerk op de voorste rij stoelen plaatsnemen.
Als 43 jaar is Hendrikus Roes actief voor de Willibrord geloofsgemeenschap in Hengelo. Hij is lid geweest van de locatieraad waar hij onder meer voorzitter was en verantwoordelijk voor de communicatie. Hij is ook contactpersoon voor het parochiebestuur en heeft veel contact met de leden van de parochie doordat hij allerlei praktische zaken regelt. Hij helpt ouderen bijvoorbeeld met het gebruiken van hun computer of tablet. Hendrikus is vrijwel dagelijks in de kerk te vinden om dingen te regelen en te organiseren. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan het fotoboek 150 kerk door de jaren heen. Burgemeester Van der Tas roemt zijn open houding en zijn kunst om mensen met elkaar te verbinden.

Willem de Ruiter


Willem de Ruiter had al zo’n gevoel dat hij op deze dag wel eens in het zonnetje zou kunnen worden gezet. Niet alleen sommeerde zijn dochter hem om een net pak aan te trekken omdat ze samen een gezellig dagje uit zouden gaan. Ook zijn zoon was overgekomen uit Hannover omdat hij wel eens een keer Koningsdag in Nederland wilde vieren. De Ruiter, die zijn leven lang bij de Marechaussee heeft gewerkt, vond het allemaal maar verdacht. Hij was dan ook het minst verbaasd van alle mensen die een lintje ontvingen.
De inmiddels 83-jarige Wilhelm de Ruiter is een bekendheid in de Nederlandse volleybalwereld. Hij was een van de grondleggers van het NeVoBo (Nederlandse VolleybalBond) opleidingsplan. Hij is trainer, coach, opleider en mentor. Ook schreef hij meerdere boeken over volleybal waaronder het jeugdboek Volleybal is Cool. De Ruiter wordt geprezen omdat hij door zijn professionele aanpak en enthousiasme de volleybalsport in Nederland op een hoger niveau heeft gebracht.

Bennie Wieggers

Bennie Wieggers dacht dat hij onderweg was naar een vergadering van het FNV in Doetinchem toen de rit al vrij snel weer eindigde in zijn eigen Hengelo. Wieggers zet zich al tientallen jaren in voor de lokale afdeling van de vakbond in de Achterhoek. Hij heeft daar diverse bestuursfuncties vervuld en was lid van verschillende werkgroepen. Zo was hij met enige regelmaat te vinden op bouwplaatsen om mensen te informeren en te werven. Hij was ook de stuwende kracht in de Euregio. Mede door zijn inzet is het nieuwe vakbondshuis in Doetinchem er gekomen. Bennie wordt geroemd als een sociaal en kundig man. Naast zijn vrijwillige inzet voor de FNV is hij vijftien jaar vrijwilliger geweest bij voetbalclub Pax. Hij werd hiervoor al in 1990 benoemd tot lid van verdienste van deze club. Wieggers stond daar bekend als een harde werker en een vaderfiguur voor de jongens die hij trainde.

De gedecoreerde uit Steenderen

Gerritje Gal-Meulenbrugge

Gerritje (Gerrie) Gal-Meulenbrugge wist wel dat er deze dag lintjes worden uitgereikt. Daarvoor was ze ook naar Hengelo gekomen. Een vriendin van haar zou namelijk een lintje krijgen en ze had zin in deze feestelijke dag. Maar tot haar grote verrassing kreeg ze zelf een onderscheiding. Al sinds ze in 1972 vanuit Lochem in Steenderen kwam wonen is Gerrie Gal actief in die plaats. Eerst op de basisschool van haar dochters waar ze onder meer handvaardigheid gaf. Later is ze ook (betaald) schoonmaakwerk gaan doen op deze school, twintig jaar lang. Daarnaast was ze bestuurslid bij de EHBO en actief vrijwilligster bij tal van evenementen in Steenderen. Gerrie is ook actief bij Stichting Welzijn De Kei. Ze collecteert, schenkt koffie en organiseert allerlei activiteiten. Sinds twee jaar lijdt ze aan de ziekte van Parkinson en ze kan niet zoveel meer als ze zou willen. Toch lukt het haar nog steeds om iedere week minimaal acht uur vrijwilligerswerk te doen.

De gedecoreerde uit Vierakker

Ria Tijssen-Taken

Toen vorig jaar de feestelijke uitreiking van de lintjes voor de gemeente Bronckhorst in Vierakker plaatsvond verbaasden mensen zich erover dat Ria Tijssen-Taken nog geen lintje had. Ze heeft zoveel voor Vierakker en Wichmond gedaan dat iedereen ervan uitging dat ze al lang eens een onderscheiding had gekregen. Maar ze had iedereen misleid door haar bescheidenheid. Burgemeester Van der Tas kan slechts een beknopte samenvatting geven van alles wat Ria Tijssen heeft gedaan omdat alles opnoemen een bijna onmogelijke opgave is. Ze heeft zich ingezet voor de basisschool en de bibliotheek, Dorpsbelang Vierakker-Wichmond en ze speelt al ruim veertig jaar toneel. Bij iedere wedstrijd van de heren 1 van voetbalclub SV Socii uit Wichmond staat ze langs de lijn om ze aan te moedigen en ze wast wekelijks de tenues van de heren. De burgemeester spreekt haar dank uit voor alle inzet van mevrouw Ria Tijssen-Takken, en ook haar man, voor Vierakker-Wichmond.

De gedecoreerden uit Vorden

Anja Menkveld-Wullink

Anja voelt zich overvallen en gefopt als ze de bijeenkomst met vrienden, familie en burgemeester Van der Tas binnenkomt. De Vordense is al meer dan veertig jaar actief voor de Protestantse Gemeente. Ze heeft de Zondagsschool geleid, is lid van het zangkoor, bezoekdame en wijkcoördinator. In die functie gaat ze langs bij leden van de kerk die iets bijzonders meemaken. Anja is ook al sinds 2004 vrijwilliger bij de Vordense Rijwiel Tourclub (VRTC). Ze begeleidt daar de verzorgingspost, ze is verkeersregelaar en zorgt regelmatig voor de catering. Ook bij Oud Vorden doen ze graag een beroep op Anja Menkveld. Al dertien jaar is ze daar secretaris. En of ze nog niet druk genoeg is: Anja is ook nog vrijwilliger bij Kringloopwinkel De Werf. Mede door haar inzet en enthousiasme is het aantal vrijwilligers gegroeid tot honderd mensen. Burgemeester Van der Tas noemt haar een plezierige persoonlijkheid die met veel enthousiasme en inzet werkt.

Antoon Peters

Ook Antoon Peters liet zich voor de gek houden. Hij dacht naar de uitreiking van een lintje van een bekende te gaan maar staat nu zelf in het middelpunt. De 71-jarige Peters wordt omschreven als een echt ‘mensen-mens’. Hij is altijd bezig zich in te zetten voor de mensen om hem heen. In Vorden kent bijna iedereen hem. Hij traint verschillende elftallen bij voetbalclub Ratti en hij helpt bij de organisatie van wielerrondes. En wie wielrennen en Vorden zegt denkt natuurlijk meteen aan Annemiek van Vleuten. En ja ook zij is begonnen met wielrennen, onder Antoons hoede. Naast al zijn inzet voor de sport doet Peters nog veel meer. Bij de kerk in Vorden zit hij in de tuinwerkgroep, en hij is medeorganisator van de Nacht van de Nacht en de jaarlijkse kerstmarkt.

De gedecoreerden uit Zelhem

Bij de twee gedecoreerden uit Zelhem, Carla Elsschot-Leisink en Jopie Pera-Radstake was het niet moeilijk om iets te verzinnen om hen op tijd bij de bijeenkomst te laten komen. Ze kennen elkaar goed en tegen elk van hen was gezegd dat de ander een lintje zou krijgen. Dus togen de dames allebei onwetend en opgetogen naar Hengelo om getuige te zijn bij het opspelden van het lintje bij hun vriendin. Groot was de verrassing toen ze erachter kwamen dat ze allebei gedecoreerd gingen worden.

Carla Elschot-Leisink

Carla Elschot-Leisink is al meer dan twintig jaar actief voor de Stichting Kamermuziek Zelhem. Ze is onder meer gastvrouw en cateraar bij concerten en is actief als secretaris bij de stichting. Ook is ze al meer dan twintig jaar bestuurslid van de Stichting Galerie Bibliotheek Zelhem. Carla is daar actief als penningmeester en contactpersoon voor de kunstenaars. Verder helpt ze mee het opzetten van tentoonstellingen en organiseert ze reizen voor de Vrienden van Galerie Bibliotheek Zelhem.
Maar hiermee stopt Carla’s inzet niet. Ze is sinds 2017 ook vrijwilliger in het Slingeland Ziekenhuis waar ze moeders en hun pasgeboren baby’s begeleidt. Carla’s familie is erg trots op haar omdat ze tijdens de coronapandemie tijdelijk haar pensioen stopzette en weer aan het werk ging op de corona-afdeling in het Slingeland. Maar in die tijd waren ze ook wel bezorgd om Carla die zich in de vuurlinie bevond.
Bij de Zelhemse Tennisclub LTC is Carla een graag geziene vrijwilliger. Ze helpt bij het onderhoud van het park en de schoonmaak van het clubhuis. Ze past ook belangeloos op bij de drie kinderen van een alleenstaande vader, die geen familie van haar zijn. Carla is altijd al een enthousiast en betrokken vrijwilliger geweest. Ze beheerde van 1992 tot 2012 het secretariaat van de Achterhoekse Paardedagen en was van 1989 tot 2014 penningmeester bij de Algemene Nederlandse Vrouwenvereniging Tesselschade-Arbeid-Adelt.

Jopie Pera-Radstake

Wie Jopie Pera zegt denkt meteen aan het ‘levend houden’ van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Zelhem. In 1994 werd Jopie actief voor Amnesty International en zodoende bezocht ze ook de basisscholen in Zelhem en Halle. Ze merkte dat het belangrijk is om het universele thema oorlog en vrede uit te dragen aan kinderen. Jopie was een van de initiatiefnemers van het project Zelhem en Westerbork, dat basisschoolkinderen de gelegenheid geeft om in herinneringskamp Westerbork op zoek te gaan naar de geschiedenis van hun plaatsgenoten en anderen die in dat kamp hebben moeten verblijven. Daarnaast is Jopie Pera-Radstake penningmeester van de Stichting Kamermuziek Zelhem en helpt ze mee met het organiseren van concerten.

Inspirerende Bronckhorsters
Burgemeester Van der Tas spreekt haar grote dank uit aan al deze vrijwilligers en hoopt dat ze de huidige generatie en toekomstige generaties zullen inspireren om dit belangrijke, onmisbare werk te blijven doen.

Na afloop kwam het gezelschap bijeen in café De Jongens. 

Feestelijke activiteiten op Koningsdag
De kersverse gedecoreerden en andere inwoners van Bronckhorst die al eerder een lintje ontvingen worden vanaf dit jaar op Koningsdag uitgenodigd bij feestelijke activiteiten in hun dorp zoals een aubade of het hijsen van de vlag. Op deze manier zullen deze mensen en hun inzet nog zichtbaarder zijn voor de inwoners van Bronckhorst.

Burgemeester Marja van der Tas spreekt de gedecoreerden elk persoonlijk toe. Foto: Achterhoekfoto.nl / Hans van Kooten
Burgemeester Marja van der Tas spreekt tot alle aanwezigen tijdens de lintjesregen in de Remigiuskerk in Hengelo. Foto: Achterhoekfoto.nl / Hans van Kooten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant