Een gezellige Koningsdag in Gorssel. Foto: PR

Een gezellige Koningsdag in Gorssel. Foto: PR

Koningsdag Gorssel: een stralend feest

Maatschappij Gorssel

GORSSEL - Sinds 2022 mogen de feestvierders van Koningsnacht in Gorssel eerst uitslapen voor de festiviteiten van Koningsdag beginnen. Vanaf dat moment is de aubade, waarmee de dag wordt gestart, niet meer om 9.30 uur maar om 13.00 uur. Op dat tijdstip arriveerden afgelopen zaterdag burgemeester Sebastiaan van ’t Erve en zijn echtgenote op de Roskamweide, waar het publiek hen opwachtte. 

Na het Wilhelmus en de andere liederen die ten gehore werden gebracht gaf de burgemeester het startsein voor de festiviteiten. Hoewel het die ochtend nog wolkerig was geweest werd de middag zonovergoten. De kleedjesmarkt was uitgebreider dan vorige jaren, en de attracties die voor de jeugd waren neergezet werden ijverig beklommen en besprongen. Bijzonder dit jaar was de tokkelbaan die Scouting IJsselgroep had gebouwd, en de zes pony’s die de kleine paardenliefhebbers mochten borstelen en versieren. Voor de allerkleinsten waren er natuurlijk een zweefmolen, een springkussen en het aloude grabbelhuis.

Koningin
Het vogelschieten, met 101 inschrijvers, startte om 15.30 uur met een eerste schot van de Schutterskoning van 2023, Saroud Aluandi. Na 192 schoten vielen de linkervleugel en de kop met een schot van Laura van Dijk, na 278 schoten liet Menno Bruggeman de rechtervleugel vallen, waarna Karlijn Gerrits, na 312 schoten, met een laatste, welgemikt schot de romp en de staart eraf schoot. Karlijn was totaal verrast toen zij daarmee uitgeroepen werd tot schutterskoningin van het jaar in Gorssel en de mantel mocht aantrekken. Nog verbaasder was zij dat ze vervolgens met een heel vat bier (aangeboden door Gasterij de Hoek) alle aanwezige dorpsgenoten mocht trakteren.
Bij het kaartschieten moest de eerste prijs gedeeld worden tussen Sophia van Dam, Alaf Neuteboom en Peter Langenkamp (met elk 43 punten), terwijl de tweede prijs eveneens terechtkwam bij Sophia van Dam met 41 punten. De vrouwelijke leden van de familie Van Dam staan in Gorssel bekend als scherpschutters, want bij het gelukschieten werd Lisa van Dam de onaantastbare winnares met 350 punten. En tenslotte zat zus Sylfie van Dam met een gok van 311 schoten het dichtst bij het winnende schot van 312.

Sjoelen
Nieuw dit jaar was een wedstrijd sjoelen, georganiseerd door Joke Lubberdink, waar jong en oud aan kon meedoen. Sjoelkoningin Gorssel 2024 werd Jeanny Noren, met 127 punten. De inwendige mens werd, behalve door Gasterij De Hoek, uitstekend verzorgd door de scouts van de Kompasnaald met brood(jes)bakken.
Op de website van Oranjevereniging zijn veel foto’s terug te kijken van deze mooie dag die niet mogelijk was geweest zonder de vele sponsors, donateurs en vrijwilligers. Ook kunnen mensen zich daar aanmelden als donateur, zodat de vereniging verder kan met de activiteiten.


www.ovgorssel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant