Vrijheidsmaaltijd voor de gasten van De Zonnebloem en PCOB. Foto: Rob Stevens
Vrijheidsmaaltijd voor de gasten van De Zonnebloem en PCOB. Foto: Rob Stevens

Vrijheidsmaaltijd in Dorpshuis De Huve

Maatschappij

EIBERGEN - Het Nationaal Comité 4 en 5 riep op om de vrijheid dit jaar te vieren met een Vrijheidsmaal. Stichting de Zonnebloem en het PCOB pakten in samenwerking met Eibergen Beweegt die handschoen op. De Zonnebloem vierde zo ook een beetje haar 75-jarig bestaan. Zondag 5 mei genoten zeventig ‘gasten’ van beide organisaties van een vrijheidsmaaltijd in Dorpshuis De Huve in Eibergen.

Door Rob Stevens

Op deze Bevrijdingsdag werden er in het gehele land meer dan zevenhonderd Vrijheidsmaaltijden gehouden. Het Vrijheidsmaal in Eibergen was mogelijk dankzij sponsoring van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen.

Met de gezamenlijke lunch werd tachtig jaar vrijheid gevierd. Omdat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is maar een voorrecht, iets om dankbaar voor te zijn. Voorafgaand aan de maaltijd sprak wethouder Betsy Wormgoor namens gemeente Berkelland de bezoekers toe. Wormgoor: “Vrijheid is iets moois, vrijheid moet je vieren. Het is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat we elkaar blijven opzoeken voor een gesprek. Ik kan daar zelf geen mooiere woorden over vinden dan die van Peter Paul J. Doodkorte in zijn gedicht ‘Vrijheid is geen bezit’.” Vervolgens droeg Wormgoor het gedicht voor dat de dichter heeft geschreven bij gelegenheid van Bevrijdingsdag 2023.

Dat sloot naadloos aan op het vervolg in het lunchprogramma. De deelnemers gingen voor de lunch eerst met elkaar in gesprek. Onder het motto dat eten verbindt. Omdat men aan de eettafel nieuwe gezichten ontmoet en verhalen deelt. De deelnemers gingen aan de verschillend tafels zelf in gesprek over wat vrijheid voor hen betekent. Aan de hand van kaartjes met vragen en onderwerpen. Over wat vrijheid voor hen betekent en of men bijvoorbeeld wel eens onvrijheid ervaart. Onderdeel van de gezamenlijke lunch was een Vrijheidssoep. Die werd in kleurige blikken aangeleverd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant