Country kwartet Mother Deer met rechtsachter Evert Stroet. Foto: Maaike Ronhaar

Country kwartet Mother Deer met rechtsachter Evert Stroet. Foto: Maaike Ronhaar

Country kwartet Mother Deer brengt eerste single uit

Muziek Dinxperlo

Dinxperlo – 24 november verschijnt de eerste single van de band Mother Deer, getiteld ‘Like A Mother’s Arm’. Die dag komt ook de videoclip online. De band staat onder aanvoering van de in Dinxperlo geboren en getogen Evert Stroet, bepaald geen onbekende in de regionale muziekscene. Volgend jaar brengen ze een EP uit.

Door Reinier Kroesen

Evert Stroet was van jongs af aan al heel creatief. Altijd bezig met zingen, gitaar spelen, fotograferen, tekenen en het analyseren van teksten. Hij deed auditie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en studeerde af met een Bachelor of Music en als creatieve ondernemer. Daarnaast deed de getalenteerde Dinxperloër een minor cinematografie, fotografie en media aan het AKI Enschede. Hij heeft een platform opgericht van waaruit hij optreedt als (zang)coach, fotograaf, events organiseert en produceert. Evert is ook een van de mensen achter ‘De Dag van de Achterhoekse Popmuziek’.

Start
In 2017 startte Mother Deer als een trio. Evert Stroet formeerde de band om in het voorprogramma te kunnen spelen van de Nederlandse countryband Eastville. André Bijleveld (toetsenist van die band) vroeg hem of hij deze uitdaging wilde aangaan. In één maand tijd werden enkele covers en eigen geschreven nummers ingestudeerd. Vervolgens ging Mother Deer enkele theaters af. Evert: “Na deze geweldige ervaring wilde ik meer eigen materiaal maken en uitbrengen. Zo werkten we met de band toe naar een EP en een fysieke CD. Hiermee wilde ik afstuderen aan het Conservatorium in 2020. Door de toenmalige coronasituatie konden we niets meer ondernemen en stond het project opeens een tijd stil. Niet bepaald wenselijk als je zoveel tijd en energie in iets hebt gestoken. We gaven de moed niet op, tegelijkertijd was die situatie ook heel inspirerend.”

Moederhert
Mother Deer (moederhert) is geen willekeurig verzonnen bandnaam, vertelt Evert. “De ree staat voor verzachting, vriendelijkheid en liefde. Zie je een ree? Kijk dan eens naar binnen bij jezelf. Voel diep in je de (oude) wonden en vraag de ree om deze te helen. Een moederhert is heel beschermend richting haar jongen. Dat gevoel willen wij meegeven in onze muziek. Hoe moeilijk het ook is, blijf dat veilige en warme gevoel houden want het komt wel (weer) goed met je. De onderliggende gedachten van onze nummers dragen pijn en verdriet met zich mee maar we bezingen het op een hoopvolle en liefdevolle manier.”

Kwartet
Al snel gingen ze verder met het schrijven van nieuwe songs en transformeerde de formatie in een country kwartet. Mother Deer bestaat nu uit Doraly Vermeulen (bas & zang), Pim Stegeman (gitaar & zang), Pien Kuipers (zang) en Evert Stroet (zang & mandoline). Afgelopen zomer namen ze zes nummers op in de studio van André Bijleveld. Sessiemuzikanten Casper Bongers (drummer Diggeth) en Jim Zwinselman (gitarist Bökkers) speelden op de tracks om er een extra laag aan toe te voegen. Wilkin de Vlieger heeft het gemixt en gemasterd.

Première
Op donderdag 24 november brengt Mother Deer de eerste single ‘Like A Mother’s Arm’ uit die vanaf dan onder andere te beluisteren is op Spotify. Om 12.00 uur komt de bijbehorende videoclip online op YouTube. In het voorjaar van 2023 maakt de band zijn debuut tijdens de release van de EP in een heel tof poppodium in Nederland.

Verjaardag
Evert: “Onze eerst single gaat over het leren omarmen van het gebroken innerlijk kind. De pijn en het verdriet die daarbij gepaard gaan onder ogen zien, wetende dat het zwaar zal zijn. Maar zodra je durft elkaars hand vast te pakken weet je dat je er samen uit gaat komen. De grote ik en de kleine ik. De tekst heb ik zelf geschreven, de muziek is met de band samen gecomponeerd.” Er is bewust gekozen om het liedje op 24 november uit te brengen. Evert: “Op die dag word ik 25. Een leuk verjaardagscadeautje voor mezelf, maar ook als ‘a message to myself’. Ik zing namelijk één specifieke zin: ‘Cause at the age of 24 and the walls you’ve build before, you have to embrace your higher self.’ En ik hoop dat mijn 25e levensjaar het jaar zal zijn dat me dit nog beter gaat lukken.”