Chantal te Braake, Anne Groot Zevert en Niels Voortman als 'comité van aanbeveling' bij hun doek van het Mega Show Concert. Foto: Henri Walterbos

Chantal te Braake, Anne Groot Zevert en Niels Voortman als 'comité van aanbeveling' bij hun doek van het Mega Show Concert. Foto: Henri Walterbos

Concordia knalt jubileumjaar Koninklijk uit met Mega Show Concert

Muziek Beltrum

BELTRUM - Met een knaller gaan ze zowel het oude jaar uitluiden als hun jubileumjaar afsluiten; Muziekvereniging Concordia uit Beltrum. Naast de gebruikelijke zaken op de eigen agenda ieder jaar, zoals Dodenherdenking en de eigen kermis, werden enkele activiteiten georganiseerd voor eigen leden en aanhang. Hieronder een autosterrit, ledendag en een weekend weg naar Maastricht. Daarnaast, en vooral, activiteiten waarin de muziek en de vereniging en al haar geledingen centraal stonden. 

Door Henri Walterbos

“We zijn begonnen met een familieconcert met medewerking van alle geledingen,” vertelt voorzitter Chantal te Braake. “Dat was nog even wennen want dat was in de periode dat net alles weer mocht na corona. In september hadden we ons jubileumweekend met hierin ‘Toost en proost’ en het ‘Megaschuurfeest.’ Verder afgelopen zaterdag nog ‘De bok is los’, een concert van onze Slingelandkapel en de Berkelkapel uit Haarlo.”
De bekroning was de toekenning van de Koninklijke Erepenning vanwege het honderdjarig bestaan, tijdens ‘Toost en Proost’. “We hebben heel veel van onze leden gevraagd dit jaar maar we kijken dan ook terug op een echt jubileumjaar waar iedereen ontzettend van heeft genoten en het zelf ook goed heeft kunnen vieren”, kijkt Niels Voortman terug.

Het dit jaar ontstane initiatief om laatbloeiers en ‘herintreders’ de kans te geven om muziek maken (weer) op te pakken resulteerde bovendien in ‘Nu of nooit’, een klas met tien mensen die zich af zijn gaan vragen ‘waarom ben ik nooit muziek gaan maken of waarom ben ik gestopt?’ “Ze zijn allemaal onwijs enthousiast”, zegt Anne Groot Zevert. “We zijn begonnen met drie introductielessen over soorten instrumenten. Daarna mochten zij zelf een keuze maken welk instrument ze graag wilden leren spelen. Ze hebben een instrument mee naar huis gekregen om te oefenen. Ze sluiten in december af met een concertje.” “We bieden ze een totaalbeleving van onze vereniging,” vult Chantal aan.

Mega Show Concert
De spreekwoordelijke kers op de taart wordt echter het Mega Show Concert op zaterdag 10 december, waarvoor groots wordt uitgepakt. Vanwege de Koninklijke status van de vereniging wordt het concert dan ook gehouden in niet zomaar een zaal, maar de tot ‘Koninklijk Theater de Sonders’ omgebouwde zaal van Sportpark De Sonders aan de Avesterweg.

“We hebben voor deze gelegenheid regisseur Richard Sprokkereef erbij gehaald om ons een keer mee te nemen in iets anders dan een standaard concert,” begint Niels. Dan leest Chantal enthousiast een stuk uit het zojuist op Facebook geplaatste bericht voor, wat volgens alle drie de lading volledig dekt. “Muzikale durf, passie en creativiteit vormen de ingrediënten voor de afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar. Het concert, waar ruim 90 mensen een bijdrage leveren, wordt een perfecte mix van spannende, romantische, herkenbare en feestelijke melodieën, gecombineerd met verassingen, prachtige solisten, dans en acrobatiek dat de muziek versterkt. Het publiek zal zich verbazen, zal lachen, een traantje wegpinken, klappen en elkaar omarmen als ze de prachtige filmtracks, Franse chansons, volksliederen en Top2000 songs horen. Zelfs Freddie Mercury zal op bijzondere wijze een bijdrage leveren aan dit concert. Neem plaats in het Koninklijk Theater De Sonders en geniet van een 80 minuten durende show. Dit gaat de show van de eeuw worden, die je niet wilt missen!”

“Het wordt een show vol spektakel. Zowel visueel als muzikaal zeer aantrekkelijk. Mensen komen oren en ogen tekort”, weet Chantal zeker. “We hebben solo’s van secties en solisten, zowel instrumentaal als zangsolisten.”

De muziek- en repertoirekeuze komt voort uit eigen gelederen. “We hebben al onze leden gevraagd welke nummers zij graag zouden willen spelen tijdens het jubileumconcert,” legt Chantal uit. “Daar kwam van klassiek tot hiphop uit. De uiteindelijke shortlist hebben we aan de regisseur overhandigd en hem de vrijheid gegeven hier een verhaal en opbouw in te bedenken. Hij is hiermee aan de slag gegaan. Het is een 80 minuten doorlopende show geworden.” “Er zit een hele mooie rode draad en opbouw in. Een prachtige combinatie wordt bijvoorbeeld een Franse chanson van Jacques Brel. Er zit veel Top-2000 in, John Miles, Kyteman, musical, klassiek, een stuk hiphop,” vult Niels weer aan. “De mensen zullen de sporthal niet terug herkennen. De muzikanten zijn ook allen zichtbaar. Zij zitten op een podium dat de lucht in gaat, getrapt. Er zit echt voor iedereen wat bij. Het is onwijs gevarieerd. Het is een wereldreis die groots eindigt.” “Het is ook een tijdreis” meent Anne. “Ik krijg nu al kippenvel. Ik denk dat met het lied van Jacques Brel de tranen bij mij rollen.” Chantal: “Ook de Franse vertaling van ‘Laat me’ van Ramses Shaffy, ‘Vivre’ is fantastisch, evenals ‘Sound of silence’ in een speciale versie. Alle drie zijn op voorhand al euforisch over het programma.

Kaartverkoop
Kaarten kosten voor bezoekers van 13 tot en met 17 jaar 7,50 euro, voor eenieder van 18 jaar en ouder 15 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree, maar hiervoor dienen wel kaarten besteld te worden, zodat men weet hoeveel stoelen bezet zijn. De toegangsprijs is inclusief consumptie. De deuren gaan open om 19.45 uur. De show start 20.15 uur. Na afloop zal het gezellig samenzijn plaatsvinden in het eigen Dacapo-gebouw. De verkregen consumptiemunt kan hier ingewisseld worden voor een consumptie. Tevens is dit de laatste mogelijkheid om de nog overgebleven ‘Concordia 100 Jaar munt’ te gebruiken. Kaarten zijn te bestellen via de speciale website.

www.megashowconcert.nl