Enthousiaste muzikanten gaven hun 'Blaas je Wijs' concert. Foto: Sander Grootendorst

Enthousiaste muzikanten gaven hun 'Blaas je Wijs' concert. Foto: Sander Grootendorst

Blaas je Wijs zet aan tot groot muzikaal enthousiasme

Muziek Hengelo

BRONCKHORST/HENGELO - En ze gaan door! Althans de meesten. Dóór met muziek spelen op blaasinstrumenten. Enthousiast gemaakt dankzij het initiatief van Muziekfederatie Bronckhorst, waarbij zeven verenigingen zijn aangesloten. Tien lessen hadden ze achter de rug vóór het slotconcert in de Hietmaat in Hengelo zondag. Het klonk goed. Wat een toppers.

Door Sander Grootendorst

“Fijn dat we stoelen moeten bijplaatsen”, zei Karin Romeijnders van de Hengelose vereniging Crescendo in haar openingswoord. “We hebben echte fans!” Zij vormde samen met Astrid Bloemendaal van Muziekvereniging Hummelo en Keppel de organisatie. En er viel heel wat te organiseren, alleen al het regelen van de (door de verenigingen beschikbaar gestelde) instrumenten. ‘Opperjuf’ Miranda Lof, combinatiefunctionaris voor muziek in Bronckhorst, deed er nog een schepje bovenop: “De Toppers zouden jaloers zijn als ze zien dat het hier wél vol zit.”

Romeijnders legde vooraf het doel uit van Blaas je Wijs: “Zo veel mogelijk de muzikaliteit benutten die er in onze gemeente is. We hebben al één keer eerder een Blaas je Wijs gedaan. Helaas moest het slotconcert worden afgelast, want toen ging net de eerste lockdown in.” Niettemin was het succesvol, een aantal van de deelnemers van destijds speelde nu mee in het begeleidingsorkest, dat verder bestond uit muzikanten van de verschillende verenigingen.
Blaas je Wijs omvat drie theorie- en zeven praktijklessen. Voor sommigen is het de eerste kennismaking met het spelen van muziek. De verenigingen stellen gratis instrumenten ter beschikking.

Lof: “Voor een aantal van de deelnemers is muziek een nieuwe taal die ze eerst moeten leren spreken en lezen. Daarom de theorie. Maar al snel mochten ze muziekinstrumenten uitproberen. Dat was een beetje alsof ze op de basisschool zaten: wat een herrie! Uiteindelijk koos iedereen zijn favoriete instrument.” Waarna onder de coördinerende leiding van Miranda Lof en daarnaast van ervaren musici – allen op vrijwillige basis – de ‘herrie’ werd gekanaliseerd tot een eerste proeve van muzikaal vakmanschap, waarvan bij het concert al iets te horen was. Ondanks de ‘kriebels’ die menigeen vooraf voelde, zei juf Miranda.

Het concert ging voortvarend van start met een stukje ‘powerrock’ van Queen: We will rock you! Dirigent Lof en twee percussionisten hielden de Blaas-je-Wijzers in de maat. Meteen daarna: Love me tender. “Jullie hebben jullie gevoel goed laten spreken”, concludeerde Lof na afloop.

Vervolgens kwam elke deelgroep aan de beurt: de klarinetten, de trompetten, de altsaxen, de tenorsaxen en de baritons. Samen waren ze met z’n zeventienen. Tussendoor speelde het begeleidingsorkest onder leiding van Henk Vruggink een aanstekelijke uitvoering van de hit Sofia van zanger Álvaro Soler. Het stuk van de altsaxen had de toepasselijke titel: Playing together is so much better. Makkelijker gezegd dan gedaan, zei Lof. “Jullie pakken het uitstekend op. Als je even draad kwijt bent even wachten tot je weer kunt aansluiten. Dat getuigt van muzikaal gevoel.”

Mariko uit Wichmond, een van de twee baritonleerlingen, heeft drie jonge kinderen mét dat muzikale gevoel. Jan Willem, Derk en Hendrik gaven als intermezzo op trompet een mini-concertje ten beste, begeleid door hun moeder. Les hebben ze van Vruggink. Projecten in de trant van Blaas je Wijs worden ook op scholen gegeven, vertelde Miranda Lof.

Op het eind speelden leerlingen- en begeleidingsorkest voltallig samen het stuk Blaas erop los, een compositie van Ivo Kouwenhoven, die veel blaasmuziek voor leerlingen schrijft en arrangeert. Het klonk feestelijk; het wás dan ook een feestje, zondag in De Hietmaat. Lof richtte zich tot de leerlingen: “Jullie hebben een heel mooi begin gemaakt met een nieuwe hobby. Ik hoop dat jullie zelf ook van het concert hebben genoten.” Dat hadden ze zeker. Je hoefde ze er niet meer naar te vragen. Ze straalden het uit.