Zangeres Mindel Smid. Foto: PR
Zangeres Mindel Smid. Foto: PR

Met Concordia op Vogelvlucht langs boeiende plekjes

Muziek Winterswijk

KOTTEN - Het harmonieorkest van Concordia Kotten zoekt het hogerop. De muzikanten nemen het publiek in een verrassend theaterconcert mee op Vogelvlucht. Onder de vleugels van de oehoe - de beroemdste vogel van Winterswijk - vliegen de toeschouwers vanuit haar verblijfplaats in de Steengroeve mee op een avontuurlijke en muzikale reis naar bekende cultuurhistorische locaties in het zuidoostelijke buitengebied van Winterswijk. De fraaie beelden worden omlijst met toepasselijke muziekwerken, zodat het publiek helemaal opgaat in het verhaal omtrent de bijzondere plekjes die de oehoe in petto heeft. Het concert is op zaterdag 21 januari in De Storm. Aanvang: 20.15 uur. 

‘’We geven om de twee of drie jaar een theaterconcert en proberen daarin verrassend en uniek te zijn. Door gebruik te maken van dronebeelden, die Frank Bosvelt speciaal voor ons heeft opgenomen, krijgt de denkbeeldige reis een geheel eigen dynamiek’’, zo vertelt Gea Hijink, voorzitter van de concertcommissie die verder bestaat uit Mariska Hendriksen, Jan Heijnen, Rob Kuenen en Silvia Schreurs.
Naast dronebeelden worden de verhalen over de ‘hotspots’ ondersteund door historische en actuele foto’s. Gea: ‘’We proberen een zo boeiend mogelijk beeld te schetsen van de plekken die we aandoen, zowel in woord, beeld als muziek’’. Over de plekken waar de reis naartoe gaat wil ze nog niet al te veel prijsgeven. ‘’Maar de belevenissen op het Wieber, de historie van de Borkense Baan, de opkomst en ondergang van de scholtenboeren en de smokkelpraktijken langs de grens komen zeker aan bod.’’

Mindel Smid
Er is niet alleen harmoniemuziek, ook voor zang is een prominente plek ingeruimd. Daartoe is contact gezocht met Mindel Smid. Dit 21-jarige Winterswijkse zangtalent is bezig aan haar laatste jaar aan het Conservatorium in Utrecht, waar ze zich toelegt op dirigeren, lesgeven en zingen. Mindel was dit jaar al te bewonderen in The Passion van KRO/NCRV in Doetinchem en ook zong ze een duet met Patty Brard in het RTL-programma I can see your Voice. Bovendien laat ze regelmatig van zich horen in het restaurant van haar ouders, De Gulle Smid. Zingen zit in het bloed van de Smidjes, met haar oom Ernst-Daniël als lichtend voorbeeld.
‘’Ik heb nu ook mijn eerste officiële eigen single Te Ver uitgebracht’’, vertelt Mindel. ‘’Samen met drie vrienden schrijven we zo nu en dan muziek onder naam Midnight Stories. Momenteel ben ik bezig met eigen werk voor een eventueel album of EP. Mijn roots liggen een beetje bij de lichtklassieke en musical kant aangezien ik dat van mijn familie heb meegekregen. Momenteel zing ik voornamelijk pop, jazz en Nederlandse ballads. Na mijn afstuderen wil ik me graag verder ontwikkelen met een extra studie in directie en/of zang.’’
Tijdens het concert treedt ze op als solist bij verschillende stukken, zoals De Wereld Beweegt van Wende Snijders, Writings on the Wall van Sam Smith en Into the Unknown van Disney/Panic at the Disco.

Combo
Concordia wordt verder ondersteund door een combo, gevormd door Sander ten Grotenhuis (toetsen), Tom Gregoor (gitaar) en Sigi Hagenaar (basgitaar). Daisy Fukkink verzorgt de spreekstem van de Ohoe tijdens het concert. Kortom, een unieke Vogelvlucht met prachtige beelden, boeiende verhalen en gevarieerde muziek onder directie van Henk-Jan Heijnen.

Tickets 15,00 euro inclusief consumptie/garderobe via Theater de Storm.

Met Concordia op Vogelvlucht langs boeiende plekjes. Foto: Frank Bosvelt