Suzan & Freek in de Ziggodome. Foto: Set Vexy en EvaCaptures

Suzan & Freek in de Ziggodome. Foto: Set Vexy en EvaCaptures

‘Wij maken wat we leuk vinden, en als andere mensen dat ook leuk vinden is het mooi mee genomen’

Muziek

ACHTERHOEK - Hun status bereikte afgelopen jaar ongekende hoogten. Suzan & Freek weten zelf nauwelijks wat hen overkomt sinds ‘Als het avond is’ alle records verbrak. Het ene record verpulvert het andere record sindsdien weer. Dat 2022 een bijzonder jaar zou worden verwachten ze zelf al wel met zoveel fraais in het vooruitzicht. Maar van hoe het allemaal uit zou pakken, hadden ze zelf geen flauwe notie. Om erop terug te kunnen kijken werd met Netflix overeenstemming bereikt over het vastleggen van dat jaar en dit in een documentaire vorm te geven en de grote schare fans mee te laten genieten. De docu stond binnen ‘no time’ op nummer 1 bij de grootste streamingsdienst. We keken met hen, bij monde van Freek, kort terug en vooruit, net voordat ze naar Lapland afreisden om weer een streep door een item van hun bucketlist te kunnen zetten en ze onder meer om die reden niet deelnamen aan de jubileumeditie Vrienden van Amstel LIVE.

Door Henri Walterbos

Onderhand kan wel gezegd worden dat 2022 niet meer een jaar van Suzan & Freek als opkomende artiesten was, maar inmiddels als gesettelde artiesten aan de top van de Nederlandse popmuziek. Jullie populariteit heeft inmiddels ongekende hoogtes bereikt. Hoe kijken jullie daar zelf tegenaan en hoe beleven jullie dat? “Zoals in de documentaire verteld wordt voelt het sinds afgelopen jaar alsof we er nu ‘echt bij horen’. Na twee jaar stilstaan tijdens corona hebben we eindelijk een volledig jaar mee kunnen draaien en al onze dromen kunnen waarmaken. Om dit terug te zien in de documentaire is heel bijzonder, we lijken nu pas echt te beseffen hoe bijzonder het jaar is geweest.”

Hoe gaan jullie met druk om? Je wordt immers steeds weer op je laatste kunstje beoordeeld en je moet altijd maar weer pieken. “Daar proberen we niet te veel mee bezig te zijn. We hebben onze muziek nooit voor anderen gemaakt, maar juist altijd gedaan wat we zelf leuk vinden en dat zorgt er, hopelijk, ook voor dat we die druk minder voelen. Wij maken wat we leuk vinden, en als andere mensen dat ook leuk vinden is het mooi mee genomen.”

Als we naar jullie lijst van podia kijken, waar jullie afgelopen jaar overal gestaan hebben. Concert at Sea, Vrienden van Amstel, Carré. We lichten we er drie optredens uit. Hoe keken jullie hier vooraf tegenaan en hoe kijken jullie hier op terug? 

Ziggo Dome: “Twee keer een eigen show in Ziggo Dome, dat was echt magisch met ‘ons eigen publiek’, en voelde als een grote mijlpaal. We zijn dan ook enorm trots dat we er komend jaar maar liefst drie keer mogen spelen, en ook nog een keer in de ‘Ziggo Dome’ van België: het Sportpaleis.”

Ambassadeurs van de vrijheid, 5 mei: “We waren enorm trots dat we gevraagd werden om Ambassadeurs van de Vrijheid te zijn, omdat dat natuurlijk een grote eer is. Hiervoor maakten we in januari een trip naar Lesbos en Athene die veel indruk op ons gemaakt heeft. 5 mei was ook een bijzondere gewaarwording zoals in de docu te zien is: van optreden naar optreden vliegen per helikopter maak je niet elke dag mee.”

Zwarte Cross: “Dat was samen met onze optredens in de Ziggo Dome het hoogtepunt van vorig jaar. Alles kwam samen, op het festival waar we zo vaak zelf geweest zijn met onze vrienden en familie om ons heen. De foto’s en filmpjes vanaf het podium zijn soms nog steeds niet te bevatten, hoeveel mensen daar stonden.”

In 2021 lanceerden jullie het album ‘Dromen in kleur’. Hiervoor ontvingen jullie in 2022 een Edison. Een grote prijs. Jullie grossieren in beeldjes, onderscheidingen. Wat betekenen muziekprijzen voor jullie? “Het is een hele mooie erkenning vanuit de industrie, maar tegelijkertijd proberen we er bij stil te blijven staan dat muziek geen wedstrijd is. Het is eervol om twee keer een Edison te hebben mogen ontvangen, maar we zouden niet minder trots op ons werk zijn als we die niet zouden hebben ontvangen.”

Jullie lanceerden twee nieuwe singles die niet op jullie album stonden. ‘Honderd keer’ en ‘Kwijt’, met een ietwat rappende Freek op ‘Kwijt’ en nu weer een ietwat uptempo ‘Slapeloosheid’. Een bewuste keuze in het kader van ‘je wilt blijven vernieuwen en je blijven ontwikkelen’? “Zeker! We vinden het leuk om onszelf te ontwikkelen en daarbij nog steeds Suzan & Freek te blijven.”

Wat kunnen we op muzikaal gebied, bijzondere concerten en verder artistiek, of anderszins, van jullie verwachten in 2023? “Onze nieuwe single ’Slapeloosheid’ is dus uitgekomen. Als hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 40 op 21 en doorgestegen naar nummer 13. We willen komend jaar lekker veel nieuwe muziek gaan schrijven en vooral ook veel gaan genieten.”

Jullie docu op Netflix draagt de titel ‘Tussen jou en mij’. Waarom deze titel? “Omdat wij de enige twee zijn die weten hoe het voelt wat we allemaal meemaken. Het is iets tussen ons, wat we nu dus ook willen delen met het publiek.”

In de docu geven jullie aan dat wat privé is, privé moet blijven’. Lukt dat een beetje of moet je hier toch weer de Achterhoek voor opzoeken? “We vinden het heel prettig om in de Achterhoek lekker veel met vrienden en familie op te trekken, de Achterhoek blijft altijd een thuisbasis voor ons.”

Veel wensen en dromen zijn reeds uitgekomen. Wat staat er nog op jullie bucketlist? “We willen dit jaar zo veel mogelijk genieten van al het moois dat op ons pad is gekomen. Drie keer in de Ziggo Dome, één keer in het Sportpaleis, bezig zijn met nieuwe muziek en vooral heel erg veel genieten: van het optreden en van de tijd met onze vrienden en familie. Dat het maar een prachtig jaar mag worden.”