Het orkest repeteert. Foto: PRR
Het orkest repeteert. Foto: PRR

Concert ‘Klassiek voor Iedereen’

Muziek

WINTERSWIJK - Het concert, dat het Classic WM op zaterdag 11 maart geeft, is een samenwerkingsproject van Classic WM en de organisatoren van het Euregio Projectorkest Margot van den Berg en Betty Graauw. Dit orkest heeft geen vaste leden, maar is in feite een ‘kaartenbak’-orkest met namen van strijkers, blazers en slagwerkmusici, bestaande uit professionals en gevorderde amateurs uit Nederland en Duitsland. Afhankelijk van de gevraagde bezetting benaderen de organisatoren de betreffende musici.

Het verzoek van het bestuur van Classic WM om voor dit concert een orkest samen te stellen kwam eind 2021. Uit de 21 titels van het programma zijn er in februari van het vorig jaar 13 uitgezocht om door het orkest te laten begeleiden. Toen koordirigent Ivo Boytchev de bezetting (aantal strijkers, blazers en slagwerk) had bepaald, konden de musici worden gevraagd. Bij een dergelijk project is het zaak om hiermee een jaar van tevoren te beginnen, zodat vooral professionals hun agenda vrij kunnen houden. Tegelijkertijd kon het bestuur van Classic WM beginnen met het bezorgen van de benodigde bladmuziek. Omdat het koorrepertoire bestaat uit losse aria’s uit opera’s en operettes was het bijna een monsterklus om aan de benodigde muziekstukken te komen. Sommige titels kwamen van verschillende uitgevers, of waren moeilijk leesbaar of stonden in een verkeerde muzieksleutel. Allemaal problemen die moesten worden opgelost, voordat de bladmuziek in oktober 2022 naar de orkestleden kon worden gestuurd.

Zaterdag 18 februari was de eerste orkestrepetitie. Het was een spannende en leuke dag om met elkaar voor het eerst de toegezonden stukken te spelen. Omdat het orkest in het verleden al veel begeleidingen heeft verzorgd, kennen veel orkestleden elkaar goed. Het enthousiasme elkaar weer te zien, klinkt door in de muziek die met veel plezier wordt gespeeld. Het feit dat koor- en orkestleden uit dezelfde regio komen, geeft aan dit concert een extra dimensie.

‘Klassiek voor Iedereen’

Er is heel veel moois te beluisteren met laagdrempelig gekozen repertoire. Ook als klassieke muziek niet zo ‘uw ding’ is, valt er veel te genieten.

Belangstellenden zijn welkom op zaterdag 11 maart in theater De Storm in Winterswijk, aanvang van het concert is 20.15 uur. Informatie over de kaartverkoop: www.theaterdestorm.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant