Stadsorganist Els Dijkerman achter het klavier van het Gilman orgel. Foto: PR

Stadsorganist Els Dijkerman achter het klavier van het Gilman orgel. Foto: PR

Stadsorganist Els Dijkerman speelt Bach in Gudulakerk Lochem

Muziek Lochem

LOCHEM - Stadsorganist Els Dijkerman verzorgt op vrijdagavond 24 maart een Bach-orgelrecital in de Grote of St-Gudulakerk in Lochem. Het concert vindt plaats in het kader van de Lochemse Bachweken. Omdat in dit concert de koraalvoorspelen van de grootmeester centraal staan werkt het koor Capella Gudula mee aan dit speciale project.

Johann Sebastian  Bach is in de eerste plaats kerkmusicus en organist. In bepaalde orgelstukken geeft Bach dus ook zijn theologische, Lutherse visie of een kernemotie aan de luisteraar door. Deze orgelwerken zijn cruciaal om de componist te kunnen begrijpen. Binnen zijn orgelwerken vormen deze zogeheten koraalvoorspelen een bijzondere categorie, omdat Bach in deze werken de tekst van het koraal (het kerklied) als uitgangspunt neemt. De naam van het orgelstuk is ook hetzelfde is als die van het lied.
Deze koraalvoorspelen, of ook wel kortweg orgelkoralen, werden gebruikt in de eredienst. De luisteraars uit Bachs tijd hoorden in die orgelwerken als het ware de diepere betekenis of de strekking van de tekst. Zij wisten ook dat dit zo werkte, want elke componist deed dat (nog) in die tijd. Om deze nauwe band tussen tekst en orgelstuk op het spoor te komen, zal na elk orgelstuk het koraal worden gezongen, zodat ook nú die duiding door Bach te horen is. Het wordt dus geen orgelconcert met louter virtuoze loopjes en stevige akkoorden, wél een heel afwisselend concert waarin bijzondere muzikale ontdekkingen zijn waar te nemen!

Standaard
Bachs orgelwerken zijn een standaard geworden binnen de muziek die voor orgel is gecomponeerd. Het Gilman orgel, gebouwd in de tijd van Bach, is bij uitstek geschikt om zijn werken uit te voeren. Het orgel zal in al zijn registers klinken. Ook de akoestiek van de Lochemse kerk werkt mee aan een optimale beleving.
Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Gudula Cultureel. Deze stichting vraagt voor haar activiteiten een vrije gift bij de uitgang, waardoor de concerten voor iedereen laagdrempelig zijn. Aanvang 20 uur.
Meer informatie op de website.


www.gudula.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant