Staatsieportret van de zojuist geridderde Gordon Groothedde op de binnenplaats van het Oude Stadhuis. Samen met zijn vrouw Jacqueline en hun dochters Luna (links) en Quinty. Foto: Yke Ruessink
Staatsieportret van de zojuist geridderde Gordon Groothedde op de binnenplaats van het Oude Stadhuis. Samen met zijn vrouw Jacqueline en hun dochters Luna (links) en Quinty. Foto: Yke Ruessink

Muziekproducer Gordon Groothedde geridderd. “Je vakmanschap staat als een huis”

Muziek

ZUTPHEN – De Zutphense muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Wimar Jaeger speldde hem donderdag het bijbehorende draaginsigne op. Jaeger stak uitgebreid de loftrompet over Grootheddes vele verdiensten: “Je bent een begenadigd en virtuoos componist, muziek-engineer, producer, muzikant, tekstschrijver en mentor van de fine fleur van de Nederlandse muziekindustrie en talloze internationale artiesten.”

Door Sander Grootendorst

Groothedde (54) was naar de trouwzaal in het Oude Stadhuis gekomen in de veronderstelling dat er een gesprek zou plaatsvinden over Zutphen als “muzikale broedplaats”. “Dat gesprek moet er zeker komen, het is een belangrijk onderwerp”, zei Jaeger. “Maar vandaag gaat het om jou.” Dat was Groothedde bij zijn entree al wel duidelijk geworden. Vrienden en familie in de zaal verwelkomden hem met een staande ovatie. De toekenning was een goed bewaard geheim. Zijn vrouw Jacqueline zat in het complot, evenals zijn broer Michel (Zutphens stadsarcheoloog), met wie hij samen nietsvermoedend de zaal betrad. Vertrouwelingen hadden informatie uitgewisseld in de app-groep ‘Paardenmeiden’ met een paard als profielfoto. 

De misleiding-voor-het-goede-doel was gelukt. Dat bleek uit Grootheddes casual kleding: een T-shirt met de bandnaam Motörhead. De burgemeester kon niet anders dan de koninklijke onderscheiding daarop vastmaken. Kenmerkend voor Groothedde, die bij voorkeur niet zelf in het middelpunt van de belangstelling staat. Jaeger: “Je hebt het liefst een plek buiten de spotlights, je hoeft niet zo nodig te shinen. Je vakmanschap staat als een huis en keer op keer weet je een groot publiek van muziekliefhebbers te raken, die vaak niet op de hoogte zijn van jouw invloed op wat ze horen.”

Nick & Simon
Groothedde nam plaats naast zijn vrouw Jacqueline, op dezelfde plek waar ze eenentwintig jaar geleden trouwden. In een pand dat dateert uit de vijftiende eeuw. De muzikant heeft ondanks zijn contacten met artiesten over de hele wereld zijn geboortestad nooit verlaten. Alle beroemdheden, van de Volendammers Nick & Simon tot de Amerikaan Matt Simons, reizen naar Grootheddes Zutphense studio af. Jaeger citeerde Nick Schilder: “Voor mij is Gordon een echte mentor, steady, heel grappig, en iemand die voor ons als artiesten een veilige omgeving creëert. Dat gecombineerd met de rust en ruimte maakt Zutphen voor mij tot een soort contra-wereld waar ik heel graag ben.”
“Zo, laat die maar even tot je doordringen”, zei Jaeger.
En Matt Simons: “Waarom zou je weggaan uit Zutphen? Je bent hier al op de top van de berg. Dan stop je met klimmen.”

Jaeger lardeerde zijn toespraak met nog meer citaten van artiesten uit de ‘stal’ van Groothedde, onder wie Miss Montreal en Guus Meeuwis. De lijst is lang en omvat zo’n beetje alle genres: “Van heavy metal en dance tot kleine Nederlandse liedjes.” Dat Groothedde, die zijn carrière als muzikant begon (gitarist bij de bands Poundcake en Spitball), zich in de zo veranderlijke wereld van de muziekindustrie weet te handhaven, komt ook door zijn inlevingsvermogen, zei Jaeger. “Recentelijk produceerde je muziek van Lauren Spencer-Smith, die wereldberoemd is op TikTok. Door met de tijd mee te gaan blijf je aan de absolute top. En dat zonder ooit concessies te doen aan de kwaliteit. Je werk is tijdloos, alle liedjes waarbij je betrokken bent, zijn zelfstandige monumenten. Alles wat in jouw vermogen ligt, belandt in die ene song, in dat speciale arrangement, in die loop op juiste plek, in het vinden van de beste harmonie tussen twee stemmen, in de unieke muzikale samenwerking die voor vakgenoten jaloersmakend vernieuwend is.” 

Ook bestuurslid Marleen Kloppers van BumaStemra (belangenbehartiger van muziekmakers) richtte het woord tot Groothedde. Zij benadrukte het belang van muziek in het dagelijks bestaan. “We kunnen niet zonder, het is als zuurstof, de soundcheck van ons leven.” Groothedde ontving in 2017 de BumaStemra Award en dat hij nu geridderd wordt, is meer dan terecht, aldus Kloppers: “Dankbaarheid aan de makers is echt op zijn plek. Dat zeg ik namens alle generaties die nog gaan genieten van jouw muziek.”

Bijdrage
Groothedde was zichtbaar geroerd door de vele complimenten, maar bleef bescheiden. De man die de hand heeft in meer dan 150 uitgebrachte albums en 1.200 singles, zei na afloop – te midden van alle felicitaties: “Ik ben zo ongelooflijk overdonderd. Ik blijf graag op de achtergrond, spotlights maken me nerveus, dan loop ik weg. Maar nu ontkwam ik er niet aan. De opsomming van de burgemeester was wel fijn om te horen. Zelf ervaar je dat allemaal niet zo, je doet wat je doet. Dat zoveel mensen van de muziek genieten, daar  heb ik een bijdrage aan geleverd. Zo zie ik het.”

De spotlights kunnen uit, morgen duikt Groothedde de studio weer in. “Als ik voor tv-programma’s word gevraagd, zeg ik nee: die aandacht hoef ik niet. Mij gaat het om de oprechtheid en eerlijkheid. Op tv wordt het al gauw nep.” Groothedde wil zichzelf kunnen blijven. “Maar als ik dit allemaal had geweten, had ik niet dit T-shirt aangetrokken.”