Arno te Loo met achter zich een deel van het festivalterrein aan de Pluimersdijk 39 in Halle: “Ik denk eigenlijk wel dat het aanslaat.” Foto: Eric Klop
Arno te Loo met achter zich een deel van het festivalterrein aan de Pluimersdijk 39 in Halle: “Ik denk eigenlijk wel dat het aanslaat.” Foto: Eric Klop

Op 10 september terug naar de ‘seventies’ met Classics of Rock in Halle

Muziek Halle

Van sound- en look-alike tot alleen authentiek qua muziek

Door Eric Klop

HALLE – Zwelgen in nostalgie? Inspelen op kwaliteit? Gewoon genieten van muziek van weleer! Zondag 10 september, langs de Pluimersdijk, nummer 39, in Halle. ‘Classics of Rock’, de primeur van een festival waar van 11.00 tot 23.00 uur een elftal tribute-acts het beste van zowel hun idolen als zichzelf laat horen en zien.

De organisator is Arno te Loo, die aangeeft dat het toch niet helemáál een eerste editie is. “Al in 2012 begon ik met het organiseren van een festival. Voor het goede doel, CliniClowns met name. Was vanwege omstandigheden geraakt door hun werk. Kon ik er iets voor betekenen? Zeker! Ik besloot een welfare-tour op te zetten. Met optredens van tribute-bandjes uit mijn netwerk en informatie over de CliniClowns. Door het hele land, om de organisatie nóg breder onder de aandacht te brengen. Vrijwilligers te werven. Donateurs ook. Vier jaar later wonnen we er de Gouden Neus mee, een prijs die CliniClowns uitreikt aan de leukste en meest ludieke goede doelen actie. Een jaar later stopte ik met de welfare-tours. Erg tijdrovend en ze kostten veel energie. Na zoveel jaar was het goed zo. En vooral succesvol”, kijkt Arno te Loo, zelfstandig ondernemer met muziek als passionele hobby, terug.
Enige tijd na de laatste welfare-tour voor het goede doel begon het weer te kriebelen. Uit liefde voor de rockmuziek van een halve eeuw geleden had Te Loo plannen om in Lichtenvoorde een festival neer te zetten. “Dat bleek qua vergunningen en andere evenementen te ingewikkeld. In Halle deed ik eveneens een poging. Ook hier liep het vast op beperkingen en onmogelijkheden. Totdat ik de Pluimersdijk 39, waar ik sinds een jaar of drie woon en werk en dat over voldoende grond beschikt, opperde. Ik ging met de buurt rond de tafel en maakte de plannen heel transparant kenbaar. Wat betekent zo’n festival voor omwonenden? Iedereen bleek enthousiast. Doen!! Een vergunning van de gemeente Bronckhorst zette het licht definitief op groen”, aldus de 57-jarige Achterhoeker.

Klassiekers
Arno te Loo noemt zijn initiatief ‘Classics of rock’. Want klassiekers zijn het, de hoofdzakelijk uit de zeventiger jaren daterende artiesten en songs die 10 september door muzikaal zeer bedreven bewonderaars voor het voetlicht en ten gehore worden gebracht. “Soms als pure sound- en look-alikes, dan weer authentiek qua muziek maar minder in de uitdossing. De muziek klinkt echter altijd honderd procent zoals de originele vertolker het bedoeld heeft.” Volgens de organisator voorziet zijn twaalf uur durende festival in een behoefte. “Ik ben zó vaak gevraagd om iets dergelijks weer eens op te zetten. Nu is het zover. Bijna een soort pilot. Kijken hoe het loopt en of het daadwerkelijk aanslaat. Ik denk eigenlijk van wel. Ben nu al voorzichtig op zoek naar nog bestaande bands. Of die volgend jaar september toevallig in Europa op tournee en beschikbaar zijn. Kan ik ze misschien ook hier in Halle laten optreden. Wie weet..!”

Maar eerst zondag 10 september, wanneer om 11.00 uur op het enorme grasveld rond het woon-, werk- en hobbycomplex van Arno te Loo op een van de twee podia het spits wordt afgebeten door Rocco Ostermann als Johnny Cash. “Hij kruipt volledig in de huid van ‘the man in black’”, weet Te Loo. Waarna het via, in willekeurige volgorde, AC/DC, Deep Purple, Joe Cocker, Aerosmith, Meat Loaf, Toto, Foreigner, the Eagles en een akoestisch set vol ‘losse’ rockklassiekers uit de jaren ‘70 door Bert Heerink tijd is voor de slotact: Dilana Smith. “Een geboren Zuid-Afrikaanse die al een tijd in Nederland woont. Zij brengt vanaf 21.30 uur een show die z’n weerga niet kent. Waarin zij de jonge jaren van rockchicks als Alanis Morrissette, Joan Jett, Blondie en Tina Turner in zang en beeld doet herleven. Steeds alsof ze écht op het podium staan…!”

Een hele dag live-muziek uit de seventies. Ook om de toegangskosten hoeft publiek niet weg te blijven: 22,50 euro in de voorverkoop en 27,50 euro aan de kassa. Natjes en droogjes zijn volgens de organisator eveneens klantvriendelijk geprijsd. “Dit evenement heeft plaats zonder winstoogmerk en wordt gedragen door alleen vrijwilligers. En nog iets: Jeugd tot 18 jaar heeft gratis entree. Om ze nader kennis te laten maken met die geweldige muziek en prachtige teksten van veertig, vijftig jaar geleden. Die er nog altijd toe doen”, besluit Arno te Loo.


www.classicsofrock.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant