Oud-voorzitter Herman Roeloffzen, huidig voorzitter Robert ten Elsen en secretaris Marian Pardijs (vlnr) van het Regionaal Accordeonorkest. Foto: Rob Weeber
Oud-voorzitter Herman Roeloffzen, huidig voorzitter Robert ten Elsen en secretaris Marian Pardijs (vlnr) van het Regionaal Accordeonorkest. Foto: Rob Weeber

Jubileumconcert veertig jaar Regionaal Accordeonorkest

Muziek Neede

NEEDE – Het Regionaal Accordeonorkest werd onder de vlag van de Needse muziekschool De Triangel op 10 oktober 1983 opgericht onder leiding van de toenmalige dirigent Martin Roberts. Het was een enthousiaste groep van tien leden die een accordeon hadden, maar er eigenlijk nauwelijks op speelden. Dat veranderde onder de leiding van Roberts. Er ontstond een hechte groep die onderling een warme band hadden. Nu, veertig jaar later, bestaat de groep uit twintig leden die nog steeds veel plezier aan het spelen en het samenzijn hebben.

Door Rob Weeber

Een van de leden van het eerste uur is accordeonist en oud-voorzitter Herman Roeloffzen (80) uit Haaksbergen. “In die eerste jaren speelden we ook Egeländer muziek met daarbij een zanger. Daarnaast hadden we een gevarieerd repertoire voor jong en oud. We hadden ook aangepaste kleding en zelfs een gebreid vest. Dat had een van de leden gemaakt omdat het optreden buiten soms te koud was. Die optredens konden overal zijn, in de buitenlucht bij evenementen, bij een voetbalclub, bejaardentehuis en zelfs in het buitenland. We zijn zelfs een keer met een dubbeldekker naar Ommen gebracht, en dat voor twintig man.”

In 1989 stopte dirigent Martin Roberts wegens omstandigheden en werd Frank Sterenborg bereid gevonden om het stokje over te nemen. Hij had volgens Roeloffzen een andere manier van dirigeren, maar is nooit meer weg gegaan. Het orkest was inmiddels uitgebreid met een viool, een klarinet, twee saxofoons, een piano, een bas en een drum. Secretaris Marian Pardijs (68) is al lid sinds 1988 en speelt de derde stem met de accordeon. “De eerste keer dat ik in de Olde Mölle kwam voelde ik gelijk de prettige sfeer die rond het orkest hing. Het was alsof ik in een warm bad kwam. Dat is overigens nog steeds zo. Mensen die nieuw komen zijn ook meteen verkocht. We hebben ook een hele goede dirigent die iedereen in de waarde laat en belangrijk vindt dat men plezier aan het spelen heeft.”

Drummer gezocht
De huidige voorzitter is Robert ten Elsen (55). Hij is lid sinds 1993 en speelt eerste accordeon. “We hebben momenteel twintig leden, waaronder gelukkig ook twee nieuwe leden. Ook bij ons gaat de gemiddelde leeftijd omhoog en de bovenkant kalft af. Op dit moment zijn we op zoek naar een drummer. Onze vorige drummer is 80 en is gestopt.”

Jubileumconcert
Het Jubileumconcert is op zondag 15 oktober in Café Restaurant de Olde Mölle, Diepenheimseweg 21, Neede. Aanvang is 15.30 uur, afsluiting ca. 17.00 uur. De entreeprijs bedraag 7,50 euro.

Het Regionaal Accordeonorkest komt graag in contact met nieuwe leden die het leuk vinden om in een gezellige omgeving muziek te maken. Het repertoire is breed, van klassiek tot pop. De repetities zijn wekelijks op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de voormalige boerderij ‘De Meijer’ in Neede.
Voor meer informatie over het Regionaal Accordeonorkest:

http://rao-accordeonorkest.nl/