Vordense dirigent en musicus Joop Boerstoel. Foto: Menno Kuiper
Vordense dirigent en musicus Joop Boerstoel. Foto: Menno Kuiper

Vordense dirigent Joop Boerstoel jubileert met Spotlights on West Side Story!

Muziek Doetinchem Gaanderen Vorden

VORDEN/DOETINCHEM - Binnen enkele dagen is het zover: op zaterdagavond 18 november klinkt ‘Spotlights on West Side Story’ in schouwburg Amphion te Doetinchem. Een uniek en verrassend concert met tal van bekende solisten, dat geheel in het teken staat van het 25-jarig jubileum van Joop Boerstoel als chef-dirigent van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Boerstoel is geboren en getogen Vordenaar en maakte al op jonge leeftijd muziek bij de toenmalige muziekvereniging Sursum Corda, net als de rest van zijn familie. Later werd het zijn professie en inmiddels is hij al decennialang regionaal, nationaal en internationaal actief. Het concert vangt aan om 20.00 uur.

Voor de pauze is een zestal werken te horen en zien, als muzikale opmaat naar het tweede gedeelte. Daaronder de première van JuBilee for Winds, een stuk dat componist Jan Bosveld speciaal voor deze gelegenheid schreef op verzoek van Joop Boerstoel. En verder het aangrijpende lied I’d Give My Life For You uit Miss Saigon, gezongen door Marlies Claasen en begeleid door het orkest. Zoals de concerttitel laat zien, voert de muziek uit West Side Story op 18 november de boventoon. Deze befaamde musical gaat over twee rivaliserende bendes, de Jets en de Sharks en over de verboden liefde tussen Tony en Maria, die er deel van uitmaken. Na de pauze volgt een concertante versie, met vrijwel alle highlights uit dit meesterwerk van componist Leonard Bernstein en tekstschrijver Steven Sondheim, waaronder America, One Hand One Heart, Maria en Somewhere.

Solisten die het verschil maken
Voor deze West Side Story songs heeft men een zestal vocale solisten weten aan te trekken die ertoe doen. Zo wordt de rol van Maria gezongen door niemand minder dan musicalster Joke de Kruijf, terwijl Rutger de Vries de rol van Tony voor zijn rekening neemt. Hem kennen we onder andere als winnaar van het TV-programma Una Voce Particolare en van de hoofdrol in Jesus Christ Superstar in de Winterswijkse Steengroeve. Verder vertolken Belinda Kamps, Marieke Visser, Elène Vaye en Martje van de Kamp prachtige vocale rollen. Allemaal bekende namen in de wijde regio. Marlies Claasen neemt de luisteraars als verteller mee van song naar song, waardoor zij het gehele verhaal van West Side Story van zó dichtbij meemaken alsof zij er zelf bij betrokken zijn.

Joop Boerstoel: 25 jaar muzikaal leider en bron van inspiratie!
Het was november 1998, toen Joop Boerstoel startte als dirigent van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Hij volgde daarmee Nico Boom op. Nu, een kwart eeuw later, is bekend wat dit het orkest én het publiek heeft gebracht. Meer dan 100 zeer uiteenlopende concerten, vaak met bekende solisten, in en buiten Gaanderen en zelfs buiten de landsgrenzen. Zoals op het Lichtenštejnský Palác in Praag en op het beroemde Schloss Schönbrunn in Wenen. Ook wist Joop Boerstoel telkens weer een eerste prijs te behalen met het orkest, tijdens deelname in de eerste divisie aan maar liefst vijf landelijke concertconcoursen. Dit alles, met meer dan 1.200 repetities die eraan voorafgingen in al die jaren! Zoiets kan alleen als de dirigent het orkest onafgebroken weet te inspireren en er een optimale klik is. Mooi is dan ook dat Boerstoel wekelijks de weg naar Gaanderen weer weet te vinden, terwijl hij op tal van plekken in de wereld muzikaal actief is. Alle reden om dit concert volop in het teken te laten staan van zijn 25-jarig jubileum als chef-dirigent van het orkest, met een fraai programma van zijn keuze.

Meer weten over Symfonisch Blaasorkest Gaanderen? Kijk dan op www.sbo-gaanderen.nl of volg de activiteiten op Facebook, Instagram en X. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.amphion.nl.