Lochems Mannenkoor. Foto: Gretha Meutstege

Lochems Mannenkoor. Foto: Gretha Meutstege

Lochems Mannenkoor krijgt staande ovaties in Praag

Muziek Lochem

LOCHEM - Staande ovaties vielen het Lochems Mannenkoor ten deel bij twee concerten die het koor eerder deze maand verzorgde in Praag. De luisteraars in de Tsjechische hoofdstad betuigden zo hun waardering voor de zangers die zich onder leiding van dirigent Gerrit te Rietstap inzetten ten behoeve van muziekinstrumenten voor weeskinderen. 

Van 9 tot en met 13 november gingen de leden van het Lochems Mannenkoor en hun partners, in totaal 92 personen, naar Praag. Op vrijdagavond werd een concert gegeven in de concertzaal van het Muziekinstrumentenmuseum. Hetzelfde concert werd ook zondag uitgevoerd in de Salvatorkerk in hartje Praag. De Praagse liefdadigheidsorganisatie Charitas had de promotie verzorgd richting de Praagse inwoners, wat resulteerde in volle zalen.
Het repertoire was opgedeeld in drie blokken. Het thema van Blok A ‘Oorlog en Vrede’ is ook heden weer zeer actueel. Het bevatte onder meer de liederen Les Martyrs, Abendlied en Kum Ba Yah, My Lord: waarin geschreeuwd wordt om vrede ‘Lord, have mercy on us’. Blok B, ‘Blijf dromen van vrede’ werd onder meer bezongen in I have A Dream, gebaseerd op de beroemde toespraak van Dr. Martin Luther King op 28 augustus 1963.
Blok C ‘Wees aardig voor elkaar’ bevatte verschillende liederen over liefde en vriendschap, afsluitend met The Rhythm Of Life: ‘Neighbor, there’s a million reasons why you should be glad in all four seasons.” Feel the tingling in your fingers and live!!

Mis
Op zondagochtend leverde het koor hun muzikale bijdrage tijdens een rooms-katholieke mis in de St. Nicolaaskerk aan het grote plein in Praag. De vrouwelijke voorganger bleek een groot deel van de mis zingend te doen, met een prachtige sopraan-stem. Daarbij vormden de zwaardere mannenstemmen van het koor een mooi contrast. Tussen deze twee concerten in werd op zaterdag werd een bezoek gebracht aan Theresienstadt, concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier werden een paar liederen gezongen bij het monument, wat voor velen een emotionele, indrukwekkende gebeurtenis was.
Naast al deze optredens werd uiteraard ook de tijd genomen om de prachtige stad Praag te verkennen, onder meer. door bezoeken aan de Praagse Burcht, zetel van vele koningen en de huidige Tsjechische regering en Vysehrad, voormalige burcht van middeleeuwse vorsten en waar ook de graftombes van de componisten Dvorak en Smetena bezocht werden. Ook de culinaire aspecten van Praag werden verkend, bijvoorbeeld in een Tsjechisch folklorerestaurant en tijdens een diner cruise op de Moldau.

Kerst
Moe van alle indrukken en zeer voldaan reisde het gezelschap maandag weer terug naar Lochem. Het Lochems Mannenkoor wacht intussen een nieuwe uitdaging: De komende tijd wordt hard gerepeteerd op het kerstrepertoire want op 17 december is het Korenkerstconcert in de Gudulakerk te Lochem.