Gendringenaar Robin Slutter is huwelijks- en uitvaartzanger. Foto: Roel Kleinpenning

Gendringenaar Robin Slutter is huwelijks- en uitvaartzanger. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Robin Slutter zingt live bij huwelijk en uitvaart

Muziek Etten Gendringen

GENDRINGEN - Eén van de beste rockzangers in Oude IJsselstreek en wijde omgeving is zonder twijfel Robin Slutter. De Gendringenaar heeft in de afgelopen tientallen jaren zijn stempel gedrukt op TAL VAN toonaangevende bands en projecten en is momenteel de charismatische frontman van de formatie Scrum. Maar hij is meer. Robin is vocal coach en ook te boeken als huwelijks- en uitvaartzanger. 

Door Marcel van Berkum

Al meer dan dertig jaar staat Robin Slutter als ‘zanger van de band’ vooraan op de podia. Begin jaren negentig maakte de Silvoldse formatie The Fuzz met onder meer Robin furore en ging het met een Fuzz-bus vol fans naar Doornroosje in Nijmegen voor de Grote Prijs van Gelderland. Les Cigales volgde en daarna reisde de geboren Ettenaar enkele jaren met partyband Boulevard in het feestcircuit naar alle uithoeken van het land. “Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee en had ik het wel gezien. Je maakte een paar keer in het jaar de ronde langs dezelfde Nederlandse zalen en discotheken en ik zocht een nieuwe uitdaging en ander repertoire.”
Zijn reputatie was hem vooruit gesneld en in 2004 werd Robin benaderd door de power folk formatie Scrum, een band met leden uit alle hoeken van Nederland. Met name op festivals is Scrum veelgevraagd met hun Keltische repertoire en ‘Skottie’, zoals zijn bijnaam luidt, kan het publiek als geen ander opzwepen met zijn fenomenale zang en indrukwekkende performance. “Totdat de andere bandleden een rustiger repertoire wilden en dat was niet mijn ding. Ik besloot afscheid te nemen en werd toen gevraagd door Hike, dat tijdelijk werd omgedoopt tot Saints ‘n Sinners.” Aan die samenwerking kwam na een aantal jaren een einde. Saints ‘n Sinners werd weer Hike waarna Scrum Robin voor de tweede keer binnenhaalde.

Vocal coach
Naast de bandoptredens was de 47-jarige Gendringenaar altijd wel druk met nevenprojecten. Slutter werd regelmatig gevraagd om een rol te vertolken als gastzanger bij uitvoeringen van koren of bijvoorbeeld voor de hoofdrol in rockmusical The Wall en rockopera/film Freyheyt. Een rondje YouTube levert ongehoorde kippenvelmomenten op. Enkele jaren geleden bedacht Robin om zijn kennis, kunde en ervaring te delen als vocal coach, zeg maar zangdocent. Eerst op een locatie in Silvolde en sinds enkele jaren in zijn thuisstudio in Gendringen ontvangt hij jonge ambitieuze zangers en zangeressen, die het vak willen leren. Goed voorbeeld doet volgen.

Met live zang meer emotie

Huwelijks- en uitvaartzanger
Robins nieuwste activiteit is optreden als huwelijks- en uitvaartzanger. Het laatste is ontstaan in de coronaperiode waarin goede kennissen overleden. “Ik vond die beleving zo emotieloos en schrijnend dat ik bedacht om mijn muziek ook ten dienste te stellen aan de trieste momenten van het leven zoals bij begrafenissen en crematies. Het is de laatste jaren steeds meer gewoonte geworden dat mensen zelf de regie willen voeren en invulling geven aan hun plechtige momenten zoals een huwelijk of uitvaart. Daar hoort ook een meer persoonlijke muzikale omlijsting bij.” Dan komt Robin Slutter in beeld.
In 2024 wil hij dit deel van zijn activiteiten meer promoten. “Ik heb nieuwe geluidsapparatuur aangeschaft en zing met begeleiding van een orkestband, maar indien gevraagd, kan bijvoorbeeld ook een gitarist of zangeres worden toegevoegd.” In goed overleg met de opdrachtgever wordt een doordachte muziekkeuze gemaakt. Die kan heel breed zijn, want Robin is van vele markten thuis. “Het is maatwerk afgestemd op de gebeurtenis. Ik heb ook geen lijst met repertoire waaruit men verplicht een keuze moet maken, maar kan uiteraard wel adviseren.”
Een feestelijke huwelijksceremonie of een stemmige afscheidsplechtigheid zijn wel twee uitersten maar bij beiden weet Robin de juiste toon te treffen. “De meerwaarde is dat je met live zang net even wat meer emotie in een lied kunt leggen.”


robinslutterzingt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant