Vlnr. Dirigent Sander Zweerink, zanger Frank Douglas en voorzitter Jan Bollen hopen op 3 maart op een grote opkomst. Foto: Arjen Dieperink

Vlnr. Dirigent Sander Zweerink, zanger Frank Douglas en voorzitter Jan Bollen hopen op 3 maart op een grote opkomst. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

‘Wij proberen Lochem met jazz op de kaart te zetten’

Muziek Lochem

Big Band Straight Ahead geeft op 3 maart gratis concert

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Ze timmeren als Big Band Straightt Ahead met hun jazzmuziek al jaren aan de weg. Het liefst zouden ze van Lochem meer jazz-stad maken. Op zondag 3 maart is het weer zo ver, dan geeft de band een gratis concert bij Bousema in Lochem. De muziek begint om 14.30 uur  en de toegang is gratis.

Jan Bollen, Frank Douglas en Sander Zweerink hebben een duidelijk doel: jazz in Lochem op de kaart zetten. Jan Bollen, voorzitter van de Big Band Straight Ahead is duidelijk trots op zijn band die twintig man telt en sinds 2011 onder leiding van dirigent Sander staat. Zanger Frank Douglas, sinds jaar en dag een van de zangers van de band, doet voor een beroepszanger niet onder. De bijna tachtigjarige krijgt van de toehoorders vaak complimenten over zijn optreden.

Jazz zit de heren in het bloed. “Iedere dag ben ik ermee bezig, ik zing het, ik neurie het, maar ook stilletjes in mijn hoofd gaat het door.” Ze omschrijven de band als een familie. Zo had men een bandweekend net over de grens bij Ootmarsum. “In zo’n weekend wordt veel gerepeteerd en er is uiteraard ook plaats voor gezelligheid. Kan iemand van onze band tijdens een optreden niet spelen dan wordt er altijd onder elkaar geregeld dat er iemand anders in de band meespeelt. De sfeer is uitstekend”,  aldus Bollen.
De band bestaat al sinds 1980 en heeft zich sindsdien steeds ontwikkeld tot het niveau waar zij nu is: zeer gevorderd amateurniveau. n 2022 deed Straight Ahead mee aan de ‘Jerry van Rooyen big band contest’ in Brielle en won daar een tweede prijs, laat Bollen met gepaste trots weten.

Tijdens het concert op 3 maart worden er bekende nummers en nieuwe nummers gespeeld. Daarin is een taak weggelegd voor de dirigent Sander Zweerink. ‘Voor de band maar ook voor de bezoekers is het leuk dat wij behalve de bekende nummers die de band al regelmatig speelt ook nieuwe nummers instuderen. Daarbij zoek ik de juiste jazz-nummers bij, uiteraard in overleg met iedereen”, vertelt hij.
“Voor Lochem zal dit een uniek concert zijn”, aldus Bollen. “Zoveel jazzconcerten zijn er niet in de stad Lochem. Sporadisch een ensemble in de schouwburg van Lochem maar een big band, dat is lang geleden. Big band jazzmuziek is eigenlijk een vergeten soort jazz. Omdat daarvoor een uitgebreide bezetting van ongeveer twintig muzikanten nodig is kan het heden ten dage commercieel niet meer uit voor kleine locaties. De big band jazz wordt daarom doorgaans door amateurmuzikanten uitgevoerd. Voor Big Band Straight Ahead geldt hetzelfde.”
Voor nu wordt er nog flink geoefend voor het concert van 3 maart. Jan Bollen hoopt op een gezellig informeel optreden.


www.bigbandstraightahead.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant