Dirigente en artistiek leider Paulien Roos. Foto: PR
Dirigente en artistiek leider Paulien Roos. Foto: PR

Canticum zingt Passieconcert in Vierakker en Gorssel

Muziek Gorssel Vierakker

GORSSEL/VIERAKKER - Het Gorsselse koor Canticum zingt op 16 en 17 maart een passieconcert, met onder andere het Stabat Mater van Joseph Rheinberger. Dirigente en artistiek leider Paulien Roos licht graag het een en ander toe.

“Canticum is een gemengde zangvereniging met een goede balans tussen de mannen- en vrouwenstemmen. De ongeveer 30 leden oefenen iedere dinsdag in het kerkgebouw van Gorssel, maar ze komen uit de hele regio: naast Gorssel en Eefde ook uit Epse, Harfsen, Almen, Zutphen, Warnsveld, Bathmen en Deventer. De onderlinge sfeer is heel prettig en er wordt met veel aandacht gewerkt. Dirigeren is een leuk vak als de zangers ervan genieten én het gezellig is. En dat is bij Canticum het geval”.

Over het programma zegt Paulien: “Passiemuziek staat stil bij het lijden en sterven van Christus. Dergelijke muziek hoort bij de weken die vooraf gaan aan Pasen. Vandaar ons concert in maart. ‘Passie’ betekent hier ‘lijden’ en heeft dus in dit geval weinig te maken met liefhebben of gedrevenheid”, aldus de dirigente. “Passiemuziek is vaak heel introvert en verstild. Het is immers rouwmuziek. Maar het Stabat Mater van Joseph Rheinberger, het belangrijkste stuk in het programma, is juist weer heel expressief, met muzikale uitroepen alsof je het lijden van Christus zelf meemaakt”.

Passiemuziek bestaat al vanaf de 16de eeuw. Verschillende componisten hebben soms prachtige stukken geschreven. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. Maar ook hedendaagse componisten schrijven nog steeds verrassend mooie passiemuziek. In het concert laat Canticum oude en nieuwe voorbeelden horen. “Er zitten echt juweeltjes bij!”.

Hoe komt zo’n programma tot stand? Paulien Roos: “Ik stel mijzelf eerst een aantal vragen. Wat is het doel van het concert? In dit geval is dat dus passiemuziek. Wie het moet gaan zingen is van belang voor de complexiteit van het programma. Canticum is een goed koor, maar het zijn natuurlijk geen professionals. En waar wordt het gezongen? Niet elke zaal of kerk is geschikt voor alle soorten muziek. De kerken in Vierakker en Gorssel hebben gelukkig een goede akoestiek. En dan streef ik ook naar voldoende afwisseling. Het Stabat Mater is als langer stuk de basis. Dat heb ik aangevuld met een aantal kortere liederen van uiteenlopende componisten. Henry Purcell en Felix Mendelssohn kennen de meeste mensen wel. Daarnaast heb ik gekozen voor een aantal minder bekende componisten, zoals Chilcott, Elgar en Woyrsch. Voor velen onbekend, maar prachtige muziek. Ten slotte heb ik het concert opgedeeld in een aantal logische blokken met daartussen twee intermezzo’s op orgel van Joop van Goozen. Ook is er een intermezzo van fluitist Peeke Hoekstra, die zelf ook koorlid is. Het koor wordt tijdens het concert begeleid door de mezzosopraan Enneke Schekman en door Joop van Goozen op het kerkorgel. Al met al wordt dit een prachtig programma! En echt niet alleen sombere rouwmuziek”, besluit Paulien.

De concerten van Canticum zijn te beluisteren op zaterdag 16 maart 15.00 uur in de kerk van Vierakker, Vierakkersestraatweg 31, collecte na afloop. En op zondag 17 maart 15.00 uur in de kerk van Gorssel, Hoofdstraat 27, kaarten 15 euro via leden, website en aan de kassa. Meer informatie over het koor op de website.


www.canticumgorssel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant