www.amphion.nl/bestel/11437Ron File op het podium met De Boetners. Foto: Tristan Derksen

www.amphion.nl/bestel/11437Ron File op het podium met De Boetners. Foto: Tristan Derksen

De Boetners unplugged met Ron File op sax

Muziek Doetinchem

Akoestisch optreden Uutgekleed II in Amphion

Door Marcel van Berkum

DOETINCHEM - In 2019 speelden De Boetners voor een uitverkochte zaal in schouwburg Amphion het akoestische concert ‘Uutgekleed’. Op 23 maart gaat de band opnieuw muzikaal uit de kleren met als titel ‘Uutgekleed II’. Het grote verschil is dat er nu één bandlid meer meespeelt: saxofonist Ron File.

De Boetners kennen we van onvervalste Achterhoekse dialectrock. Het idee voor de band ontstond bij een bezoek aan de Zwarte Cross en in 2022 vierden de vrienden Kevin, Koen, Bram en Alex het 10-jarig bestaan. Inmiddels zijn zij immens populair en treden week in week uit op voor kolkende massa’s in feestzalen en partytenten. Sinds anderhalf jaar blaast Ron File uitbundig zijn partij mee, vooraan op het podium. Voor alle duidelijkheid. Je spreekt zijn achternaam uit als Fail en niet als File. “Mijn opa was een Engelse soldaat, die in 1944 in Normandië landde en uiteindelijk in Nederland terechtkwam. Daar leerde hij mijn oma kennen.”

Heavy Hoempa
De 39-jarige Ron File werd geboren in het Limburgse Venray en groeide op in Heteren bij Arnhem. Hij studeerde daar aan het conservatorium klassiek klarinet maar het studeren ging hem maar moeizaam af. Om toch in de muziek bezig te blijven ging hij aan de slag bij het gerenommeerde Ádams Music Centre in Ittervoort. Hij verhuisde naar Zevenaar en is sinds 2007 fulltime in dienst bij Brugman Muziek in Gaanderen als reparateur houten blaasinstrumenten.
“Ik had daarnaast altijd de drang om in een band te spelen. Dat werd eerst klarinet in een jazzband maar ik wilde de rockkant op en leerde saxofoon spelen. Op een gegeven moment zat ik bij Brugman te kletsen met een bezorger van DHL. Wat bleek? Hij speelde in Heavy Hoempa. En ze zochten een saxofonist.” De bekende formatie met blazers speelt meeslepende hardrock op straat tussen het publiek. Hun vertolking van Ace of Spades van Motörhead kreeg maar liefst 5 miljoen views in één weekend op YouTube.
“Ik werd meteen voor de leeuwen gegooid en mijn eerste optredens waren op de Zwarte Cross en op Bospop. Het was een mooie tijd en ik heb in heel Nederland gespeeld maar na vijf jaar had ik het wel gezien. Ik had twee jonge kinderen, was bijna elk weekend weg en was wel klaar met steeds hetzelfde repertoire. Ik wilde ook wel eens op een bühne staan in plaats van op straat tussen het publiek.” Ron trad toe tot Bad to the Bone met zanger Hans Fles uit Gendringen. Momenteel speelt hij bij Liquid Love Machine met Yannick Boland, Rick Kup en Raymond Liebrand. Ook vormt hij een duo met Tom (Merleyn) Wonnink.

Podiumdier
“De Boetners vroegen mij er in eerste instantie bij voor de grotere optredens maar na de eerste keer ben ik gebleven. Van beide kanten beviel het uitstekend. Je kunt wel zeggen dat ik een echt podiumdier ben en het is een wisselwerking met het publiek. Ik krijg van een enthousiaste zaal enorm veel energie en ik krijg de ruimte om me muzikaal uit te leven. Tijdens mijn reparatiewerk ben ik de hele dag geconcentreerd bezig. Dan is een optreden met De Boetners een smakelijke uitlaatklep. En wat ik straks in Amphion kan verwachten? Ik heb geen idee. Het is een nieuwe ervaring Het is voor het eerst dat ik in een schouwburg speel. Unplugged? Een luisterpubliek ben ik niet gewend. Ik laat het lekker op me afkomen.”

De Boetners spelen unplugged in Uutgekleed II op zaterdag 23 maart vanaf 20.30 uur in schouwburg Amphion. Tickets via de website.


www.amphion.nl/bestel/11437

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant