Elco de Rooij (l), voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, feliciteert organist Bram van Oort met het 60-jarig jubileum. Foto: Alize Hillebrink

Elco de Rooij (l), voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, feliciteert organist Bram van Oort met het 60-jarig jubileum. Foto: Alize Hillebrink

Zutphense kerkorganist gehuldigd tijdens 60-jarig jubileum

Muziek Zutphen

ZUTPHEN - Afgelopen zondag 5 mei was het 60 jaar geleden dat Zutphenaar Bram van Oort (73) als organist in dienst trad. “Dat ik zoveel jaren orgel zou spelen, had ik nooit gedacht.” 

Door Alize Hillebrink

Met twee orgels gaven organisten Wilmer de Jong en Klaas Stok afgelopen zondag een verrassingsoptreden in de Zutphense Walburgiskerk voor hun collega Bram van Oort. Een huldeblijk voor zijn jarenlange inzet als kerkorganist.

Al op zeer jonge leeftijd volgde Van Oort orgellessen. “Op mijn negende verjaardag gaf mijn moeder mij orgellessen cadeau. Dat vond ik toen nou niet bepaald een leuk cadeautje,” vertelt Van Oort, “maar ik ging braaf op les en weldra begon ik het steeds leuker te vinden.” Vanaf zijn 13e begeleidde hij kerkdiensten van de gereformeerde kerk in de woongemeente Lopik, waar hij opgroeide, en in de Hervormde kerk in Jaarsveld. Op zijn zestiende volgde hij orgelstudie bij Johan Spelde in Utrecht, waarna hij in 1989 staatsexamen voor orgel deed. In 2019 verhuisde hij voor de liefde naar Zutphen, maar zijn liefde voor de muziek en het orgelspel nam hij met zich mee en hij trad in dienst als organist in de Zutphense Protestantse kerk.

Brams passie is om harten te openen door middel van muziek

Welgemeend sprak de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, Elco de Rooij, namens de Protestantse Gemeente Zutphen zijn dank uit aan Van Oort, niet alleen voor 60 jaar orgeldiensten, maar ook voor zijn inzet voor Stichting Henrick Baderorgel en zijn begeleiding bij Kerk op schoot, een vorm van vieren voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen.

“Brams passie is om harten te openen door middel van muziek,” vertelt Elco de Rooij. “Hij kan met muziek datgene zeggen wat woorden niet kunnen uitdrukken en dat horen wij in zijn muziek terug. De huldeblijk voor Van Oort kwam niet volledig als een verrassing. “Ik merkte wel dat er iets gaande was, maar ik dacht, laat ik me er maar niet mee bemoeien, anders gaat er misschien iets mis.” In zijn reactie op het eerbetoon besluit hij: “Ik neem hier nu geen afscheid, maar ik kan wel zeggen dat de meeste jaren er voor mij als kerkorganist wel op zitten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant