Edwin is met kinderen in het bos op onderzoek. Foto: PR

Edwin is met kinderen in het bos op onderzoek. Foto: PR

Ook in de stad is heel veel natuur te vinden

Natuur Zutphen

ZUTPHEN - Kinderen kunnen op zaterdag 29 oktober in Zutphen samen op natuuronderzoek gaan. Op die dag ligt er een grote kaart van de Zutphense binnenstad op de oude waterput van de Schupstoel voor de winkel van Geluksvogels. De kinderen maar ook andere natuurliefhebbers kunnen daarop aangeven welke paddenstoelen, insecten, mossen, planten, vogels, bomen, etc. zij allemaal in Zutphen gevonden hebben. De vindplek mogen ze aangeven door een speld op de kaart te prikken met eventueel hun naam erbij. Ze kunnen ook foto’s maken van hun vondst.

De grote kaart krijgt een plek in de winkel van Geluksvogels en er zullen nog vele activiteitendagen voor jong en oud georganiseerd worden zodat er steeds meer zichtbaar wordt wat Zutphen allemaal te bieden heeft aan biodiversiteit. De orka op het strand, de Galapagos Eilanden en zelfs de Nederlandse wolf krijgen vaak wél de nodige aandacht maar juist onder een steen op de hoek van de straat is ook leven te vinden.

EIQ.+
Edwin Roseboom zal de dag begeleiden en neemt een kar vol onderzoeksmateriaal mee. Hij is van EIQ.+, een stichting in oprichting die samen met de jeugd tijd wil maken om de lokale natuur te beleven, te bewonderen en te bestuderen. Het is moeilijk om beleving in woorden of zelfs stilstaande beelden te vatten, maar met (digitale) hulpmiddelen kijken we net wat langer, verder en close-up. Met posts en feeds kunnen we, naast een ‘old school’ kaart, ook een online digibarium delen.
EIQ.+ weet uit eigen ervaring dat in het onderwijs voor de groep van 10- tot 15-jarigen weinig tot geen ruimte en tijd is voor belevings- en omgevingsonderwijs. De toekomstige stichting probeert hier ruimte voor te scheppen. EIQ.+ wil zelf mee beleven en met jeugdige blik en verwondering mee blijven kijken.

Kinderboek
Vlak voor de Kinderboekenweek 2022 verscheen ‘NATUURlijk doe je zo’, een non-fictie kinderboek met 365 vragen (en antwoorden) over de aarde en de natuur. Het boek vertelt over de meest uiteenlopende onderwerpen: oceanen, permafrost, tijgers, groene uitvindingen, sprinkhanen, jungles, glitters. Toch hebben alle onderwerpen iets gemeen: ze vertellen over de huidige stand van zaken en hoe ook kinderen kunnen helpen om de aarde weer groener te maken. Bijvoorbeeld: ga je ergens wat drinken? Vraag om een drankje zonder rietje. Zeurt je vader dat je zonnebrand op moet? Vertel dat je graag zonnebrand smeert die koraal niet aantast. ‘NATUURlijk doe je zo’ is geschreven door de schrijvers van Patsboem! in samenwerking met het Wereld Natuurfonds.

Dilemma
Op zaterdag 29 oktober is Edwin Roseboom tussen 12.00 uur en 15.00 uur aanwezig bij Geluksvogels (Schupstoel 5, Zutphen). Kinderen kunnen er komen testen wat er aan de natuur in de stad te beleven is, met behulp van metingen, apps en technische tools. Ook te gast is Liesbeth Rosendaal, een van de schrijvers van het boek ‘NATUURlijk doe je zo’. Zij speelt met kinderen ‘Dilemma op zaterdag’. Samen met Edwin kunnen kinderen en jongeren hun dilemma beantwoorden met behulp van een eigen onderzoek(je). Uiteraard is het boek te koop bij Geluksvogels en kun je het ook laten signeren.
Meer informatie op de website.


wijzijngeluksvogels.nl/biodivers-zutphen/

Medeschrijver van 'NATUURlijk doe je zo' Liesbeth Rosendaal speelt ‘Dilemma op zaterdag’. Foto: PR
Kinderen onderzoeken waterbeestjes. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant