Uitreiking eerste exemplaren door de auteur Dirk Hilbers (links) aan Sander Nijhuis (midden) en André Kaminski (rechts). Foto: Jos Wessels

Uitreiking eerste exemplaren door de auteur Dirk Hilbers (links) aan Sander Nijhuis (midden) en André Kaminski (rechts). Foto: Jos Wessels

Jos Wessels

Standaardwerk Natuurgids Achterhoek en Liemers verschenen

Natuur Bredevoort

BREDEVOORT - ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’. Met deze cruijffiaanse uitspraak omschreef André Kaminski het belang van de Natuurgids Achterhoek en Liemers die onlangs is verschenen. Op 11 november reikte schrijver Dirk Hilbers in de Koppelkerk in Bredevoort de eerste exemplaren uit aan Sander Nijhuis van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en aan Kaminski van de Stichting Achterhoek Weer Mooi.

Door Jos Wessels

De natuurgids
2,5 jaar heeft Hilbers Oost-Gelderland doorkruist om deze gids samen te stellen. Het is het derde deel over de natuur in Nederland, na de Wadden en de Veluwe. Hilbers raakte zeer enthousiast over onze regio die hij omschreef als een doosje bonbons: allerlei lekkernijen in de vorm van ‘vergeten natuurhoekjes’ tussen de grootschalige landbouw en woningbouw. In zijn lezing in de Koppelkerk vertelde Hilbers dat hij onze streek met een roze bril op heeft beschreven.

Vier landschappen
De natuurgids is een zeer gedegen werk geworden met veel achtergrondinformatie. Hilbers onderscheidt het landschap in vier delen: de Liemers of het rivierenlandschap, de Graafschap of het kastelenlandschap, de Centrale Achterhoek, voorheen het gebied van moerassen en venen en nu van de grootschalige landbouw, en het Oost-Nederlandse Plateau, de verhoging in het landschap, waar ook de halve gemeente Aalten op ligt.

Flora en Fauna
Hilbers begint met de geschiedenis van het landschap. Zo komen de ijstijden voorbij, de gletscherrivier bij Bredevoort, de dekzanden en het kampen- en essenlandschap. Daarna komt de flora en fauna aan bod: de zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën, vlinders en libellen. Daarbij is er veel aandacht voor dieren wier bestaan onder druk staat zoals de leeuwerik, maar ook voor nieuwkomers als de kraanvogel, de bever en de otter. Hilbers kiest daarbij vaak voor originele invalshoeken. Zo noemt hij het heidemelkviooltje het meest typisch Achterhoekse plantje: het komt namelijk verder nergens voor.

26 fiets- en wandelroutes
Het hart van het boek zijn de 26 fiets- en wandelroutes die uitgezet zijn in alle delen van de Achterhoek en Liemers. In de beschrijvingen wordt telkens terugverwezen naar de geschiedenis en de flora en fauna. Met deze kennis gewapend zie je veel meer, zoals Johan Cruijff dit indertijd al zei in ander verband.

Inwoner en toerist
Wanneer je als toerist een vreemd land bezoekt is een goede gids onontbeerlijk. De Natuurgids Achterhoek en Liemers heeft alles in zich om zo’n gids voor de Achterhoek te worden. Maar het boek is er niet alleen voor de toerist, maar zeker ook voor de Achterhoeker die hier veel nieuws uit zal leren.

Het boek is er
voor de toerist,
maar ook voor
Achterhoeker


De natuurgids is geïllustreerd met talrijke treffende foto’s die helaas vaak wat klein zijn afgedrukt. Een bijzondere meerwaarde zijn de schematische tekeningen van Horst Wolter. Het lettertype is wel wat klein zodat men bij het lezen niet alleen een roze bril moet opzetten maar ook een goede leesbril.
Het boek omvat 330 pagina’s en is vanaf nu te koop in elke boekhandel voor 27,95 euro. Een mooi cadeau voor Sinterklaas.

tekening van een doorsnede van de Achterhoek. Foto:Horst Wolter
Omslag Natuurgids. Foto: Jos Wessels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant