Roy Dekker, natuurbeheerder van de natuurbegraafplaats en Jaap Molenaar van de Bijenstichting Nederland. Foto: Inez Liebe

Roy Dekker, natuurbeheerder van de natuurbegraafplaats en Jaap Molenaar van de Bijenstichting Nederland. Foto: Inez Liebe

Natuurbegraafplaats Schapenmeer op de bres voor de wilde bij

Natuur Vorden

VORDEN - Wat kan er worden gedaan om de leefomgeving van de wilde bijen zo optimaal mogelijk te maken? Dat was de vraag waar Roy Dekkers, natuurbeheerder van Natuurbegraafplaats Schapenmeer en Jaap Molenaar van bijenstichting Nederland zich over bogen. Zondag 12 februari van 9.00 tot 11.00 kunnen belangstellenden mee met een speciale natuurwandeling door het natuurgebied. Roy Dekkers vertelt dan over de ontwikkeling in het gebied, over de planten en bomen maar ook over de noodzaak van biodiversiteit.

Het natuurgebied welke in beheer is van Natuurbegraafplaats Schapenmeer is bijzonder geschikt voor de wilde bij. Als eerste vanwege de opkomende heide en andere bloeiende planten in het gebied. Ook staan er genoeg bomen waar ze in kunnen nestelen, genoeg zand voor de zandbijen en voldoende wallen waar van alles in en op groeit. Dat is heel belangrijk want de wilde bij wordt steeds verder bedreigd in Nederland. Ook is ze een onmisbare keten in onze voedselvoorziening vanwege de bestuiving.

De komende tijd gaat de natuurbegraafplaats samen met bijenstichting.nl het gebied monitoren. Dit houdt in dat er gekeken gaat worden hoeveel bijen en hommelsoorten er te vinden zijn in het gebied en hoe dit ontwikkelt in de komende jaren. Ook gaat er meer naar de onderlaag van het bos gekeken worden, daar waar de kruiden en bloeiende planten te vinden zijn voor de wilde bij en de hommel.

Opgeven voor de wandeling kan via de website van natuurbegraafplaats Schapenmeer.


natuurbegraafplaatsschapenmeer.nl

Het nieuwe heidegebied van het natuurgebied van Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Foto: Inez Liebe