Vrijwilligers offerden graag een deel van hun vrije zaterdag op voor de natuur. Foto: Arjen Dieperink

Vrijwilligers offerden graag een deel van hun vrije zaterdag op voor de natuur. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Vrijwilligers zetten zich in voor Wijde Beek Eefde

Natuur Eefde

EEFDE - Het is zaterdagochtend om negen uur rustig bij de Wijde Beek in Eefde. De Zutphenseweg, slechts een tiental meter verder, is afgesloten voor het verkeer omdat een groepje vrijwilligers zich onder auspiciën van de Dorpsraad Eefde gaat inzetten voor de biodiversiteit rond de beek.

Door Arjen Dieperink

Gewapend met handschoenen, snoeischaren, bijlen, spades, grondboren en ander gereedschap staan zij bij een boompje te wachten om te kunnen beginnen. “Wij zijn met een mooi groepje. Ik heb wel een kleine EHBO-tas bij me maar ik hoop dat die tot het eind van de dag dicht kan blijven.” 

Eerste fase
Voor de groep aan de slag gaat wordt er eerst koffie uitgedeeld. Annelien van Zeijts van de dorpsraad Eefde en haar dochter komen ook meehelpen. Annelien bedankt namens de dorpsraad de vrijwilligers voor hun komst. “Wij zijn hier aanwezig van negen tot twaalf uur en in de middag van een tot vier uur”, zegt Wim van der Velden, ook van de Dorpsdraad. “Waar wij nu mee beginnen is de eerste fase. De rest van de beek moet ook een keer worden aangepakt“, aldus Van der Velden. “Wij hebben ook iemand die met een kettingzaag bezig is geweest om het elzenbosje om te zagen. Hij is wel voor het werk gecertificeerd, dit moet wel. Het blijft gevaarlijk werk.
Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Er wordt de vrijwilligers op het hart gedrukt voorzichtig te werk te gaan, veiligheid staat voorop. Ze gaan in ganzenpas over een balk naar een van de twee eilandjes in de beek, ter hoogte van het landgoed ’t Haveke. Het elzenbosje heeft plaatsgemaakt voor de planten en bloemen die straks op die plek tot ontwikkeling gaan komen.

Stammetjes
De stammetjes van de gekapte elzen worden in de grond gezet. Enkele mannen maken daar gaten voor met grondboren, handmatig. Als het gat diep genoeg is gaat het stammetje erin. Elders op het eilandje is Joost Düking druk bezig de stammetjes met een bijl bezig zo te bewerken dat ze gemakkelijk in de gaten kunnen. Hij is de bevlogen initiatiefnemer om de Wijde Beek een opfrisbeurt te geven. Dat leidde uiteindelijk tot de vorming van de werkgroep.
Het werk vlot snel. De vrijwilligers werken als een geoliede machine samen, ook al doen ze het voor het eerst. Tussen de geplaatste stammetjes vlecht een andere groep takken.
Een van de vrijwilligers is de ecoloog Michiel: “Door de kant anders in te richten krijg je beschutting voor insecten, Dat moet je wel aan de kant doen waar de zon veel schijnt. Wij gaan het gras dat langs de beek groeit afsteken om zo nog een plek te krijgen waar kleine kinderen lekker bezig kunnen zijn. Er zal ook wel een plekje overblijven waar de solitaire bij kan nestelen. Die graven een gaatje in de grond. Ze worden aangetrokken door bepaalde bloemen waarvan ook de honingbij gaat smullen.” Op deze manier creëert de werkgroep beschutting voor insecten en vogels, ook al zal het nog wel even duren voor de natuur de werkzaamheden van de werkgroep beloont.
Belangstellenden kunnen zich via e-mail aanmelden bij de dorpsraad Eefde: biodiversiteit@dorpsraadEefde.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant