Houtoogst. Foto: Hans van den Bos
Houtoogst. Foto: Hans van den Bos

Boswerkzaamheden en laanherstel op Landgoed Slangenburg

Natuur

DOETINCHEM - Wie regelmatig wandelt in de bossen van Landgoed Slangenburg kan in september boswerkzaamheden tegenkomen. Staatsbosbeheer voert vanaf medio september tot eind oktober boswerkzaamheden en laanherstel uit op het landgoed. Daarnaast wordt er op het landgoed waar nodig Japanse Duizendknoop verwijderd.

De boswerkzaamheden bestaan uit het dunnen en verjongen. Dat betekent dat er bomen worden gezaagd zodat andere bomen de ruimte krijgen en een volgende generatie bomen en bos kan ontwikkelen. Het bos is leefgebied voor plant & dier, een bron van duurzaam hout en geliefd om te recreëren. Het bosbeheer van Staatsbosbeheer is gericht op het combineren van die functies.

Historische tuin
De lanen op landgoed Slangenburg zijn bijzonder door hun vorm, schaal en omvang. Ze maken onderdeel uit van de historische tuin en parkaanleg. Het lanenstelsel stamt uit de zeventiende eeuw, het lijnenspel van lanen is door de eeuwen heen in tact gebleven. Staatsbosbeheer gaat in 2023 een stukje van het lanenstelsel herstellen. Daar waar de lanen in slechte staat zijn worden de bomen gezaagd en worden er nieuwe laanbomen aangeplant.

Japanse Duizendknoop
Naast de boswerkzaamheden en het laanherstel gaat Staatsbosbeheer ook aan het werk om Japanse Duizendknoop te verwijderen. Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Een soort die niet in Nederland thuis hoort en andere planten verdrukt en zich gemakkelijk verspreid. Op het landgoed zijn er ook een aantal groeiplaatsen, om verdere verspreiding te voorkomen wordt de duizendknoop verwijderd.

Inloopmiddag
Voor mensen die vragen hebben of meer willen weten over de werkzaamheden organiseert Staatsbosbeheer een inloopmiddag. Voor iedereen met vragen staan er tijdens de inloopmiddag boswachters klaar.

Wanneer? 22 september, tussen 15.00 en 17.00 uur bij de parkeerplaats naast kasteel Slangenburg (ter hoogte van Kasteellaan 6 Doetinchem).