Rond de 6500 bezoekers bezochten zondag de Ambachtelijke Plantenmarkt op Landgoed De Wiersse. Foto: Jan Hendriksen

Rond de 6500 bezoekers bezochten zondag de Ambachtelijke Plantenmarkt op Landgoed De Wiersse. Foto: Jan Hendriksen

Massale belangstelling voor Ambachtelijke Plantenmarkt bij Kasteel De Wiersse

Natuur Vorden

VORDEN – “Hierop hadden we absoluut niet gerekend. We werden totaal verrast door de grote belangstelling. Het overviel ons totaal.” Maandagmorgen zijn Mary Gatacre en Aart Jonkers van Kasteel De Wiersse nog steeds onder de indruk en enigszins overweldigd door de massale belangstelling die er zondag was voor de eerste Ambachtelijke Plantenmarkt die men in samenwerking met Gardeners World Magazine op hun landgoed had georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

“We wisten zaterdagavond middels de online kaartverkoop dat we zondag minimaal 3500 bezoekers konden verwachten. Maar toen we zondagmorgen wakker werden stond de teller op de website al op bijna vijfduizend verkochte tickets. Uiteindelijk kwamen, mede door het prachtige najaarsweer, 6500 bezoekers naar de Ambachtelijke Plantenmarkt. En daarop waren de voorzieningen niet berekend. Normaal gesproken moet een nieuw evenement ‘groeien’. Dat het zo druk zou worden hadden we allemaal niet aan zien komen.”, zo verklaren Mary Gatacre en Aart Jonkers. De massale toestroom had ook tot gevolg dat er zich een verkeersopstopping voordeed op de provinciale weg tussen Vorden en Ruurlo. Aart Jonkers: “We hadden voldoende parkeergelegenheid maar er was maar één toegang tot de parkeerterreinen. En dat leidde tot lange wachttijden op de N319. Ook zochten bezoekers hun eigen weg. Mede omdat de navigatie bezoekers die uit het westen kwamen via de Schoneveldsdijk leidde. En dat had tot gevolg dat deze weg totaal verstopt raakte. We hadden voldoende verkeersregelaars maar in de loop van de middag hebben medewerkers van de Provincie Gelderland en de politie deze mensen ondersteund.” Ondanks de massale belangstelling en verkeersproblemen kijken Mary Gatacre en Aart Jonkers terug op een geslaagde eerste editie van de Ambachtelijke Plantenmarkt. Ook Anne Wieggers, hoofdredacteur van Gardeners World, kijkt zeer positief terug op de eerste editie van de markt. “Die krijgt volgend jaar zeer zeker een vervolg. Maar dan vindt die op twee dagen plaats en zijn we voorbereid op de benodigde infrastructuur voor zo’n evenement. We zullen ook zeker samenwerken met de overheden en politie om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt in de toekomst.” 

Duurzaam
Wie niet van al die drukte last hadden, waren Hans en Wilca Diks uit Klarenbeek die zondag rond het middaguur huiswaarts keerden. Een goed gevulde tas met planten en een forse Stewartia rostrata in een pot sjorden Hans en Wilca mee richting hun geparkeerde auto. Het tweetal was onder de indruk van de markt. “Prachtig opgezet in eveneens een prachtige omgeving.” Een markt die volledig in het teken stond van duurzaam plantgoed, gepassioneerde kwekers en het belang van tuinen en tuinieren voor een klimaatbestendige toekomst. Met de nadruk op duurzaamheid, hoogwaardig plantgoed en de kennis van 25 ervaren kwekers, bood de Ambachtelijke Plantenmarkt een uitgelezen kans om de herfst op een groene en bloeiende manier te omarmen. Naast het uitgebreide assortiment bood de markt ook lezingen van kwekers en andere specialisten. De lezingen behandelden onder andere bijzondere kweekmethoden en unieke plantengroepen die extra aandacht verdienen.

Inmiddels is Albert Leemreize uit Ruurlo rond het middaguur zijn visitekaartjes van zijn boomkwekerij al kwijt. “En als het een beetje meezit hoef ik niets mee terug te nemen. Wat een belangstelling. Ik heb boompjes verkocht aan mensen die uit Amsterdam en Abcoude kwamen.” Ook Maria Aaldering en zoon Jeroen van biologische vaste planten kwekerij De Stek uit Zelhem zijn verrast door de massale belangstelling. Maria: “Als ik geweten had dat de toeloop zo groot zou zijn, had ik meer stekgoed meegenomen.” Rond twee uur moest ze soms al ‘nee’ verkopen. Corrie uit Doesburg en haar ‘tuinvriendin’ Ineke uit Den Haag genoten in de kasteeltuin al picknickend van het prachtige najaarsweer en het uitzicht op het kasteel. Want ook de tuin van Kasteel De Wiersse was zondag opengesteld.

Advies
Wat bezoekersaantallen betreft kan men deze plantenbeurs vergelijken met de openstelling van de tuinen van De Wiersse zo’n veertig jaar geleden. Ook toen kwamen er jaarlijks duizenden bezoekers af op de open tuindagen. “Maar die waren dan verdeeld over twee dagen. Dat moeten ze volgend jaar met deze markt ook maar doen”, zo adviseert een buurtbewoner die ‘onder’ landgoed De Wiersse woont.

Rond de 6500 bezoekers bezochten zondag de Ambachtelijke Plantenmarkt op Landgoed De Wiersse. Foto's: Jan Hendriksen
Het assortiment bestond niet alleen uit planten.
Op het voorterrein van het kasteel was de catering gevestigd.
Het was genoeglijk vertoeven in de kasteeltuin van De Wiersse.
Er bestond veel belangstelling voor de diverse lezingen.
In de beginuren was er nog voldoende plantmateriaal te koop.
Het verkeer stond ver voor landgoed De Wiersse in de rij.