Boswerkzaamheden Grote Veld. Foto: Natuurmonumenten/Jantine Wesselink
Boswerkzaamheden Grote Veld. Foto: Natuurmonumenten/Jantine Wesselink

Boswerkzaamheden Grote Veld bij Lochem

Natuur Lochem

LOCHEM - Natuurmonumenten gaat in een bosgedeelte van het Grote Veld, vlakbij Lochem dit najaar aan het werk. Het zogenaamde Slagmanbos ligt achter Monuta Kamperman, tussen de Gageldijk en de Tusselersveenweg. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van gevaarlijke takken boven de paden, het vrijstellen van eiken en het verleggen van een stukje MTB-pad. Tijdens de werkzaamheden is het bos afgesloten voor bezoekers. Dit wordt ter plekke met borden en linten duidelijk aangegeven.

Natuurlijk bosbeheer
De werkzaamheden zijn onderdeel van het regulier natuurlijk bosbeheer van het Grote Veld. Het verwijderen van dode takken boven paden moet de veiligheid van bezoekers garanderen. Natuurmonumenten laat hier en daar dood hout achter: daarmee ontstaat een nieuwe kringloop, want dood hout is een hele belangrijke bron van leven. Een rode stip op een boom betekent dat die weggaat om de toekomstbomen meer ruimte te geven. Natuurmonumenten werkt volgens FSC richtlijnen en beperkt de overlast voor omwonenden tijdens de werkzaamheden tot een minimum.

Eigen paden
Het bos wordt veel gebruikt door hondenbezitters van de aanliggende wijken. En er loopt een mountainbikeroute door het bosje. Vanwege de vele de rabatten (slootjes) is dit een uitdagend en actief deel van de route. In het zuidelijk deel van het bos, bij de Tusselersveenweg gaat men de MTB route verleggen, zodat wandelaars en MTB-ers straks ieder hun eigen pad hebben.

Dit jaar staan in het Grote Veld meer werkzaamheden ten gunste van de natuur in het bos en op de heide op het programma. Meer informatie daarover is te vinden op nm.nl/groteveld. Bij vragen over het bovenstaande, kunnen mensen ook mailen naar via beachterhoek@natuurmonumenten.nl.