Een vliegenzwam. Foto: PR IVN/KNNV

Een vliegenzwam. Foto: PR IVN/KNNV

Paddenstoelenexcursie landgoed Tenkink

Natuur

Paddenstoelenexcursie landgoed Tenkink Winterswijk RatumThema avond mossen en korstmossen Zonnebrinkkerk Winterswijk

RATUM - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost Achterhoek houden komende week op zondag 5 november een paddenstoelenexcursie naar landgoed Tenkink in Winterswijk Ratum en op woensdag 8 november een thema avond over mossen en korstmossen in de Winterswijkse Zonnebrinkkerk.

Momenteel is de piek van het paddenstoelenseizoen. Ze schieten de grond en de bomen uit in alle soorten en maten: groot of klein, giftig of eetbaar, knalgeel of stemmig bruin, de diversiteit van de ruim 5.000 soorten in Nederland is groot. Landgoed Tenkink is een schitterend oud scholtengoed met onder meer prachtig beekbos, een relatief vochtige omgeving dus en daarmee een eldorado voorpaddenstoelen. Onder leiding van de ervaren E. Grotenhuis gaan belangstellenden zondagmiddag 5 november op zoek naar gangbare en vooral ook zeldzame soorten. Tijdens de vorige excursies hebben deelnemers steeds enige tientallen soorten aangetroffen en dat verwachten de gidsen nu zeker weer. Ervaring of bijzondere kennis is voor deze excursie niet vereist. Het is een goed idee om een klein spiegeltje mee te nemen om daarmee de onderkant van de paddenstoel te kunnen bekijken. Verder is het leuk als deelnemers Obsidentify of een andere determinatie app op hun telefoon hebben, maar ook dit is geen vereiste.
De excursie is op zondag 5 november van 14 tot 17 uur. Aanmelding graag minimaal 2 dagen van tevoren, per e-mail: edgrotenhuis@planet.nl, of telefonisch op 0543-520714. Het maximum aantal deelnemers is 15. Vertrekt 14 uur vanaf de parkeerplaats van theater De Storm aan de Haitsma Mulierweg in Winterswijk. Deelnemers gaan proberen zo veel mogelijk te carpoolen, in verband met de beperkte parkeergelegenheid op de excursieplek. Zorg voor stevig schoeisel, waarmee men ook in wat natter terrein uit de voeten kan. De excursie is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

De thema avond ‘Mossen en Korstmossen’ is in de Zonnebrinkkerk op woemsdag 8 november. Mossen en korstmossen vormen een wereld waar mensen vaak gedachteloos aan voorbij lopen. Voor wie er wel bij stil staat, ontvouwt zich een prachtige, kleurrijke en uiterst interessante microkosmos. Tijdens de thema avond over (korst) mossen vertelt Henk-Jan van der Kolk aanwezigen er alles over. Henk-Jan is ecoloog bij de Nederlandse vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek (BLWG). Hij neemt aanwezigen deze avond mee in de wereld van de mossen en korstmossen. Mossen en korstmossen groeien op allerlei plekken en hebben een verrassende variatie in vorm en kleur. Mossen zijn een soort miniplantjes, terwijl korstmossen schimmels zijn die samenleven met algen. Vooral op bomen in dorpen en steden groeien veel felgekleurde soorten. Veel soorten korstmossen zijn uitstekende indicatoren voor luchtvervuiling, en daardoor ook een goede indicator van de effecten van stikstof op natuur. Daarnaast brengen mossen en korstmossen natuur en cultuur samen. Op hunebedden, kerken, oude zeedijken en begraafplaatsen groeien honderden bijzondere en bedreigde soorten. Alleen als er meer aandacht komt voor deze bijzondere organismen en de schoonmaakwoede vermindert, blijft er toekomst voor steenbewonende mossen en korstmossen in Nederland. Deze thema-avond begint om 20 uur en wordt rond 22 uur afgesloten. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Leden van IVN of KNNV betalen 3 euro.