Zaailingen van bomen en struiken redden. Foto: MeerBomenNu

Zaailingen van bomen en struiken redden. Foto: MeerBomenNu

Help mee jonge boompjes en struiken een tweede kans geven

Natuur Eefde Zutphen

EEFDE/ZUTPHEN - Op 4 november werken de campagne Meer Bomen Nu en de familie van Wedel van Het Haveke samen om zaailingen te redden. Dit gebeurt in samenwerking met ZutphenEnergie, Werkmakers Zutphen en Struikroven Zutphen. Iedereen is tussen 10.00 en 15.00 uur welkom aan de Schoolstraat 2 in Eefde om te komen helpen.

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook in Eefde.  Door samen aan de slag te gaan, kan men op deze dag honderden boompjes en struiken een tweede kans geven. Deze zaailingen gaan direct naar plantlocaties of naar de Bomenbak (voor de locatie van ZutphenEnergie) en Bomenhub Zutphen. Iedereen kan een plantlocatie opgeven en als wie meedoet als vrijwilliger kan ook boompjes of struikjes mee naar huis nemen.  

De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur. Meer Bomen Nu nodigt inwoners van Eefde, Zutphen, en omliggende dorpen en buurtschappen van harte uit om mee te doen. Meedoen? Maak een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee.

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar tientallen zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers worden deze boompjes voorzichtig uitgeschept om ze bij elders een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Met alleen de bomen die bij kwekers vandaan komen, kunnen we de klimaatdoelen niet halen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur.