Lochemse Berg. Foto: PR
Lochemse Berg. Foto: PR

Herfstwandeling Lochemse Berg

Natuur Lochem

LOCHEM - Op zondag 12 november houdt natuurorganisatie IVN Noord-Midden Achterhoek een herfstwandeling op de Lochemse Berg. De route doorkruist het golvende landschap over slingerende bospaden. Dit is het seizoen om volop te genieten van de fraaie herfstkleuren en de zwammen en paddenstoelen. 

Duizenden jaren geleden werd de berg opgestuwd door een ijsmuur van meer dan 100 meter dikte. De sporen daarvan zijn nu nog overal op de bodem te ontdekken. De paden liggen vol met stenen, die zijn aangevoerd door de gletsjers. Tijdens de tocht vertellen de gidsen over de geschiedenis van de Lochemse Berg. Eeuwenlang was hier een groot heidegebied waar schapen graasden. Tegenwoordig is het een gemengd bos met loof- en naaldbomen, dat wordt beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen. Deelnemers krijgen ook verhalen te horen over het verborgen leven van bomen en zwammen. Hoe bomen en ondergrondse schimmels samenwerken door mineralen en suiker uit te wisselen. En hoe paddenstoelen en zwammen het dode hout in het bos afbreken en recyclen.

De tocht begint om 14 uur en duurt ongeveer 2 uur (circa 5 km). Startlocatie: grote parkeerplaats rechts van Boetiek Hotel BonAparte, Lochemseweg 37, Barchem. Onderweg is er een pauze met koffie of thee. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Inlichtingen bij de hoofdgids Homme Siebenga, homme@planet.nl.