Kinderen en volwassenen staken de handen uit de mouwen om nieuwe nestkasten voor vogels te maken. Foto: Maarten van Leeuwen

Kinderen en volwassenen staken de handen uit de mouwen om nieuwe nestkasten voor vogels te maken. Foto: Maarten van Leeuwen

Nieuwe nestkasten voor vogels in Vierakker

Natuur Vorden

VIERAKKER - Afgelopen zaterdag werd er druk gezaagd en getimmerd in Vierakker: kinderen en volwassenen staken de handen uit de mouwen om nieuwe nestkasten voor vogels te maken.

Het KlusTeam van Levend Landschap Vierakker had deze activiteit georganiseerd en voorbereid. Zij hadden gezorgd voor het nodige hout en de planken ook al op de juiste maten gezaagd. Dat maakte het makkelijk om de nestkasten in elkaar te zetten, klaar voor gebruik. Diederike van Dorsten van het KlusTeam: “We hebben gekozen voor Douglas hout omdat dat heel lang mee gaat, ook als je het niet behandelt met verf of beits. En als de nestkast na jaren gebruik echt te slecht wordt kun je hem in een hoekje van je tuin rustig laten vergaan tot compost. Of hem opstoken in de kachel.” En voor de vogels is het wel zo fijn als het hout onbehandeld blijft, zodat ze bij warm weer geen last hebben van verfdampen in de nestkast.

Bart Hiddinga legt uit waarom Levend Landschap Vierakker deze middag heeft georganiseerd: “Een paar jaar geleden hebben we ook nestkastjes gemaakt en in heel Vierakker opgehangen. In totaal wel vijftig stuks, en die worden bijna allemaal gebruikt. Logisch eigenlijk ook wel, omdat vogels die graag in boomholten broeden zoals kool- en pimpelmezen bijna geen natuurlijke holtes meer kunnen vinden. We zorgen tegenwoordig zo ontzettend keurig voor onze bomen dat er nauwelijks meer op een natuurlijke manier holtes ontstaan. Nestkasten zijn dus steeds belangrijker om de ‘woningnood’ voor deze vogels op te lossen.”

Over Levend Landschap Vierakker
In 2018 nam een aantal inwoners van Vierakker het initiatief om te kijken op wat voor manieren ze zelf aan de slag konden gaan om hun dorp nog verder te verbeteren voor wat betreft biodiversiteit, groen, landschap en aantrekkelijkheid. Na een brainstorm-bijeenkomst gingen ongeveer 30 inwoners (zo’n 10 procent van alle mensen die in Vierakker wonen) actief aan de slag met een serie projecten onder de noemer Levend Landschap Vierakker. In de opstartfase werd de groep praktisch ondersteund door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, maar sinds 2021 staan de vrijwilligers ‘op eigen benen’. De gemeente Bronckhorst blijft het initiatief zowel praktisch als financieel ondersteunen vanuit haar Dorp en Rand-programma.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld