Herfstwandeling door Kotten. PR IVN/KNNV
Herfstwandeling door Kotten. PR IVN/KNNV

IVN en KNNV Natuurwerkdag en Herfstwandeling Winterswijk Kotten

Natuur

KOTTEN - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden op zaterdag 18 november een natuurwerkdag en op zondag 19 november een herfstwandeling in Winterswijk Kotten.

Natuur is natuurlijk en wilde planten zijn wild. Dat betekent helaas nog niet dat ieder stukje land als vanzelf in een paradijs voor bijzondere wilde planten verandert. Natuur vergt ook onderhoud.
Op zaterdag 18 november gaan belangstellenden naar een mooi heideterrein aan de Hijinkhoekweg in Winterswijk Woold. Het terrein is eigendom van Geldersch Landschap. Heide is gevoelig voor overwoekering door bomen. Deelnemers gaan in een ontspannen tempo aan de slag met zaag en snoeimes om de boomopslag te verwijderen. Op deze manier kunnen we ook volgend jaar weer genieten van een gezond stukje heide, met de bijbehorende flora en fauna. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, met kennis van het terrein en veel ervaring in het onderhoud van natuurgebieden. Men kan dus, al knippend en zagend, veel leren over het onderhoud van heide en de planten en dieren die in het terrein voorkomen. Ondertussen maken helpers tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.
De dag staat onder leiding van H. Toebes. Opgave graag per email, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Ook is er koffie/thee en heerlijke warme soep. Neem wel eigen boterhammen mee. Deelnemers verzamelen om 9 uur op het terrein 500 meter voor het einde van de Hijinkhoekweg rechts van de weg, net voorbij de Kienveenweg (zandweg) in Winterswijk Kotten. Men is ongeveer 15.00 uur klaar. Zorg voor stevig schoeisel waarmee je ook in wat natter terrein uit de voeten kunt. Het is uiteraard ook mogelijk om een deel van de dag te komen. Geef dat dan even aan bij de aanmelding.

Herfstwandeling ‘Zoek de grens’
Zondagmiddag 19 november wandelen liefhebbers door een bijzonder stuk van het Winterswijkse buitengebied, rondom de Borkense Baan. Dit is een voormalige spoorlijn met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Tegenwoordig is de Borkense Baan geen spoorlijn meer, maar een gebied waar de natuur ruim baan krijgt. Tijdens de wandeling horen deelnemers er alles over. Ook bezoeken de wandelaars een landweer en horen waarom landweren vroeger zo belangrijk waren. Via de groene grens komen de lopers in Duitsland en gaat de route door een gebied waar vroeger volop gesmokkeld werd en waar kommiezen (douanebeambten) en smokkelaars elkaar te slim af probeerden te zijn. Onderweg letten wandelaars op sporen van dieren in de natuur, waarschijnlijk zien ze hoefafdrukken van reeën en komen ze wissels van deze dieren tegen. De herfst is bij uitstek het seizoen voor paddenstoelen, lopers gaan ze zeker zien en krijgen uitleg over de soorten indelingen. Al wandelend komen zij langs een rabattenbos en via de Italiaanse Meren komen ze weer op Nederlands grondgebied.

Er wordt in een rustig tempo gelopen en de afstand is zo’n 5 kilometer. Vertrek op zondag 19 november om 14.00 uur vanaf de kruising Blankersweg/Burloseweg in Winterswijk Kotten (De coördinaten zijn N 51 55.505 E 006 46.414). Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Goed schoeisel is vanzelfsprekend aan te bevelen. De wandeling is ongeveer 5 km.