Enthousiaste deelnemers werkten hard in de Zumpe. Foto: PR

Enthousiaste deelnemers werkten hard in de Zumpe. Foto: PR

Nationale Natuurwerkdagen dragen bij aan de natuur

Natuur

DOETINCHEM - Het was weer tijd om iets terug te doen voor de natuur. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november was de 23ste Nationale Natuurwerkdag Tweedaagse, georganiseerd door LandschappenNL samen met de provinciale landschapsbeheerorganisaties. In de gemeente Doetinchem waren er vier werklocaties waar de handen uit de mouwen werden gestoken, .

De Nationale Natuurwerkdag is het grootste groene vrijwilligersevenement van Nederland. Dit jaar deden ruim 12.000 deelnemers mee op meer dan 500 locaties. Een van de vier plekken in Doetinchem was locatie De Zumpe. Hier verwijderden enthousiaste deelnemers op de zaterdag met takkenscharen en beugelzagen opslag van esdoorn. Dit alles om de biodiversiteit in het gebied te versterken. Op locatie Natuurpark Overstegen Groene Knoop in Doetinchem werd op vrijdag 3 november de Natuurwerkdag Junior gehouden. 

De Zumpe is een natuurgebied in Doetinchem-oost waar op donderdagmiddag een aantal vrijwilligers praktisch aan de slag gaat, onder leiding van Zumpebeheerder Marcel Hendriks. Dat gebeurt onder de noemer van natuurbeheergroep ‘Vrienden van de Zumpe’, een werkgroep van KNNV afdeling regio Doetinchem. Dit bijzondere natuurgebied is ook een stagewerkpleklocatie waar onder meer studenten van de groenblauwe onderwijsinstellingen Yuverta en Larenstein uit Velp praktijkervaring en kennis kunnen opdoen. Daarnaast voeren leerlingen van het Zone.college uit Doetinchem jaarlijks werkzaamheden uit onder leiding van leerkrachten en de Zumpebeheerder, zoals het verwijderen van jonge opslag van elzen langs poelen en waterplassen.
Het is belangrijk om de jeugd zo vroeg mogelijk bewust te maken van een gezonde, groene leefomgeving. De Nationale Natuurwerkdagen bieden daar mogelijkheden voor.