Herder Harrie Jansen voor zijn kudde. Foto: Jan Hendriksen

Herder Harrie Jansen voor zijn kudde. Foto: Jan Hendriksen

Als makke schapen door het dorp naar de ijsbaan

Natuur Vorden

Eetlust van kudde De Belhamel zorgt dat er geschaatst kan worden

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Verschrikt stuurt een rijlesinstructeur haar leerling naar één van de parkeerplaatsen langs de Dorpsstraat. Wat doemt daar vanuit de Zutphenseweg net voor het zebrapad op? Een kudde schapen! Vorden was dinsdag 21 en donderdag 23 november ‘booming’ in de (sociale) media. Zelfs landelijk! Wat was het geval? Schaapskudde De Belhamel van schaapsherder Harrie Jansen ‘wandelde’ dwars door het Achtkastelendorp. De 350 schapen zorgden daar voor een prachtig en een niet alledaags gezicht.

De schapen van De Belhamel waren op weg van hun onderkomen in natuurgebied Het Grote Veld in de driehoek tussen Vorden, Warnsveld en Lochem naar de ijsbaan in Vorden. Allebei locaties waar Natuurmonumenten eigenaar van is. Ze kwamen de ijsvereniging die met een groot probleem kampte, uit de brand helpen. Het is door de extreme regenval van de laatste weken overal zo nat dat de vrijwilligers niet meer met het rijdend materieel de baan op konden om snel voor de winter het gras nog een keer te maaien. Bestuurslid Hans Wullink van IJsvereniging Vorden zocht daarom contact met Natuurmonumenten om tot een oplossing te komen, want de baan is onderdeel van landgoed Hackfort. Als het gras niet werd gemaaid zou dat betekenen dat de ijsvereniging een flinke extra hoeveelheid water op de baan moest pompen om tot een optimale ijsvloer te komen als de winter intreedt.
Maar boswachter Guus Ebenau van landgoed Hackhort zag de ideale oplossing: schapen. De kudde van De Belhamel bestaat voor het grootste deel uit het Groot Heideschaap, en die hadden daar wel trek in. Daarom ’wandelden’ de 350 schapen vorige week dinsdag vanaf Het Grote Veld via het Lekkebekje, de Overweg. Almenseweg, Insulindelaan, Dorpsstraat, Zutphenseweg, Schoolstraat en Het Hoge naar de ijsbaan. Daar konden de schapen twee dagen hun maag vullen. Toen de klus geklaard was gingen ze donderdagmorgen onder grote publieke belangstelling weer terug naar hun vertrouwde omgeving. Op verzoek ‘wandelden’ de schapen onder aanvoering van schaapsherder ‘Harr’ terug via de Smidsstraat om de bewoners van verzorgingshuis Sensire Lindenhof te ‘plezieren’.

Blij
Het was voor schaapsherder Harrie Jansen geen optie om de schapen met een grote trailer naar de ijsbaan te brengen. De herder begeleidde met hulp van zijn vrouw Elly, enkele vrijwilligers en zijn honden de schapen te voet door het dorp. En dat leverde vrolijke gezichten op, tot grote blijdschap van Harrie. . Het was niet voor het eerst, want Jansen trekt er met zijn kudde regelmatig op uit. Afgelopen zomer was hij met zijn schapen onder meer te gast in natuurgebied Stelkampsveld in Barchem.

Kosten
Dat het hoge gras weg is houdt de elektrarekening van de IJsvereniging een stuk lager. “Het scheelt ons veel kosten voor de waterpomp. En mocht het in de toekomst weer gebeuren dat we niet te kunnen maaien dan doen we graag weer een beroep op de schaapskudde”, aldus Hans Wullink. Een deel van de kudde werd eind vorige week ook ingezet om de beekweide naast kasteel Hackfort te begrazen. Toen werden de schapen wel met een trailer naar het landgoed vervoerd.

Belhamel

De naam van schaapskudde De Belhamel is niet zomaar gekozen: een hamel is een gecastreerd mannelijk schaap. Wanneer je een bel om zijn nek hangt dan heb je dus een belhamel. De belhamel kenmerkt zich als leider van de kudde, degene die met vertrouwen de kar trekt. Maar de belhamel is ook tegendraads, ondeugend en gaat buiten de gebaande paden. Allemaal zaken die schaapsherder Harrie Jansen belangrijk vindt voor de kudde. Zijn werkzaamheden bevinden zich niet alleen op de schaapskooi aan de Werkseveldweg in Warnsveld. Gedurende het jaar begraast de kudde diverse stukken grond in de omgeving. Veelal in opdracht van gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar ook van particulieren. En daar behoort sinds vorige week een vereniging toe: namelijk IJsvereniging Vorden.

Voorverkoop leden- en gezinskaarten
Inmiddels is de ijsvereniging weer begonnen met de voorverkoop van de leden- en gezinskaarten voor het komend seizoen seizoen. Kaarten zijn online te bestellen via onderstaande website. De voorverkoop aan de kassa van de ijsbaan van Het Hoge vindt plaats op zaterdag 2 december tussen 10 en 15 uur.


www.ijsbaan-vorden.nl

De schaapskudde De Belhamel van schaapsherder Harrie Jansen trok de aandacht. Foto: Jan Hendriksen
De schaapskudde De Belhamel van schaapsherder Harrie Jansen trok de aandacht. Foto: Jan Hendriksen
De voorbij 'wandelende' schapen gezien vanaf het terras van Het Meestershuis. Foto: Jan Hendriksen
De schaapskudde De Belhamel van schaapsherder Harrie Jansen trok de aandacht. Foto: Jan Hendriksen
De schaapskudde De Belhamel van schaapsherder Harrie Jansen trok de aandacht. Foto: Jan Hendriksen
De schaapskudde De Belhamel van schaapsherder Harrie Jansen trok de aandacht. Foto: Jan Hendriksen