Door 'dunning' blijft het bos van Landgoed De Mezerij vitaal. Foto: Peter Adegeest

Door 'dunning' blijft het bos van Landgoed De Mezerij vitaal. Foto: Peter Adegeest

Peter Adegeest

Bossen van landgoed De Mezerij worden gedund

Natuur Barchem Ruurlo

Onderhoud houdt het bos vitaal, gezond en veilig voor iedereen

Door Jan Hendriksen

RUURLO-BARCHEM - In verband met de veiligheid en de vitaliteit van het bos en de houtproductie wordt in het voorjaar een dunning uitgevoerd op landgoed De Mezerij tussen Ruurlo en Barchem. Ter voorbereiding van deze werkzaamheden is in het najaar van vorig jaar het bos al ‘geblest’.

Bij het blessen zijn de te oogsten bomen gemarkeerd en de rijroutes voor de machines uitgezet. Op de open plekken die ontstaan zullen zaailingen opgroeien tot nieuwe volwassen bomen. “Zo blijft het bos vitaal, gezond en veilig en kan iedereen ervan blijven genieten. De uitvoering van het snoei- en velwerk vindt binnenkort plaats. Wij verzoeken in verband met de eigen veiligheid de aanwijzingen gedurende die periode goed op te volgen”, zo laat Willem Groot Wassink namens de Stichting Van Well-Nijhof weten. De stichting die in 1998 door de familie Van Well-Nijhof is opgericht is eigenaar van het bos.
Het kappen is deze maand begonnen en moet uiterlijk vóór of op 15 maart zijn afgerond. Het uitrijden en stapelen moet uiterlijk op 15 april zijn voltooid. De werkzaamheden worden in opdracht van Stichting Van Well-Nijhof uitgevoerd door adviesbureau Eelerwoude B.V.

Het bij veel Ruurloërs bekende Rijkenbarg bos, waarin een bomenwandeling is uitgezet, is het bosgedeelte van landgoed De Mezerij. De Stichting Van Well-Nijhof kent een geïntegreerd bosbeheer waarin ruimte wordt geboden aan de verschillende functies van het bos. Dit is (hout)productie, recreatie en natuur. Het beheersplan heeft tot doel het Achterhoekse coulisselandschap in stand te houden en een bijdrage te leveren aan het behoud van de inrichting van de streek. De stichting heeft twee NWS-landgoederen in haar bezit: te weten landgoed De Mezerij in Ruurlo en landgoed Erve Kostverloren in Barchem.

Totaal
Het totale bezit is 50,2 hectare, waarvan 21,2 hectare landbouwgrond, 28,2 hectare bos en 0,8 hectare overig. De landbouwgrond is verpacht. Het landgoed is grotendeels opengesteld voor publiek. Over het landgoed lopen twee door de stichting uitgezette wandelpaden. Ook lopen er wandelpaden van Achterhoek Toerisme over het landgoed.

Vragen
Bij vragen over de onderhoudswerkzaamheden kan men contact opnemen met Eelerwoude t.a.v. de rentmeester van de Stichting Van Well-Nijhof via tel. 088-1471100 of het e-mailadres info@eelerwoude.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant