Brigadieren Bosmark Martine en Eline, Wendie en Tim. Foto: Frank Vinkenvleugel
Brigadieren Bosmark Martine en Eline, Wendie en Tim. Foto: Frank Vinkenvleugel

Verkeersbrigadiers in Dinxperlo: ‘We staan er niet voor niets: het is hard nodig’

Onderwijs Dinxperlo

DINXPERLO - Op IKC de Bosmark wordt al jaren gebruik gemaakt van verkeersbrigadiers. Veel ouders en hun kinderen hebben door de jaren heen de welbekende woorden ‘Straat, klaar, over’ gehoord. Verkeersbrigadiers zorgen ervoor dat onze kinderen een veilige oversteek kunnen maken over de steeds drukker wordende straat waaraan de school gelegen is. De ochtenden kan men waarborgen, maar het is wenselijk dat er ook ’s middags voor een veilige oversteek gezorgd wordt. Daarom wordt er een vriendelijk doch dringend beroep gedaan op nieuwe verkeersbrigadiers.

Door Waltraud Wensink

Geen luxe maar echt hard nodig, de ‘klaar-overs’ in hun felgekleurde veiligheidshesjes, die er in weer en wind staan en meestal zonder geklaag over het weer. ”Het regent immers vaker niet dan wel”, zeggen Wendie Knies, haar zoon Tim, Martine Albers en haar dochter Eline. Tim en Eline zijn leerlingen uit groep 8 van de Bosmark en hun moeders Wendie en Martine zijn vrijwillige verkeersbrigadier.

Een groot deel van de kinderen doet het graag. Tim: ”Het is niet verplicht, we worden gevraagd. De meeste kinderen willen het wel doen, er zijn er maar een paar die het liever niet willen. Zelf vind ik het leuk om te doen en vind het zelfs jammer dat ik niet zo vaak aan de beurt kom. Als ik geluk heb, eens per drie weken.” 

In de agenda
Mooi om te horen dat er daadwerkelijk enthousiastelingen zijn die het graag doen. Zo ook Eline: ”Je mag dan ook iets later de groep inkomen of iets eerder weg. Ik schrijf in mijn agenda op wanneer ik aan de beurt ben en weet het vaak ook welke andere kinderen aan de beurt zijn. Zo kan ik ze er aan helpen herinneren als ze het even vergeten zijn.”
Martine vult aan: “We staan er niet voor niets, het is echt wel nodig. Mensen hebben vaak haast, zijn afgeleid door allerlei zaken en ook is het zicht bij slecht weer een stuk minder. Dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor de kinderen die naar school gaan en moeten oversteken.”
De kinderen van groep 8 mogen er overigens niet alleen staan, ze moeten nadat ze allemaal een soort training van een agent hebben gehad, altijd samen met een volwassene ‘brigadieren’ en soms zelfs met je eigen ouder.

Middagen
Miranda Geven (verkeersouder) is degene die onder andere de roosters maakt en er zorg voor draagt dat iedereen aan de beurt komt. “De ochtenden krijgen we rond maar de middagen lukt niet omdat we te weinig vrijwilligers hebben. We zijn ontzettend blij met de inzet van de huidige brigadiers. Het betreft niet alleen ouders maar ook oma’s, opa’s, ouders van oud-leerlingen en ook mensen die zelf geen kinderen op de Bosmark hebben. Allemaal mensen die de verkeersveiligheid van kinderen belangrijk vinden.”

De Aaltenseweg is een drukke doorgaande weg met veel woon- en werkverkeer waar met regelmaat ook (te) hard wordt gereden. Er zijn veel verkeersbewegingen van auto’s, fietsers, wandelaars, motoren tijdens de ‘brengtijden’ van kinderen richting school. Dat brengt veelal gevaar en chaos op het kruispunt met zich mee.
Miranda: ”De brigadiers ervaren dat de weggebruikers met regelmaat gehaast overkomen en soms wordt zelfs het stopteken van een verkeersbrigadier genegeerd, hetgeen ook voor gevaarlijke situaties zorgt. De Aaltenseweg heeft de aandacht van de gemeente Aalten, er is contact geweest met Veilig Verkeer Nederland en ook een aantal bewoners van de Aaltenseweg zijn begaan met de verkeerssituatie en zien dit graag anders. Er is een prettig contact met de gemeente Aalten, de wethouder heeft de situatie bekeken en we vertrouwen er op dat de verkeerssituatie voor de leerlingen zal verbeteren na een herinrichting.”

Interesse
Als je interesse hebt om verkeersbrigadier te worden, word je door de school aangemeld en krijg je een korte training met de belangrijkste punten. Nadat je deze training goed hebt doorlopen, net zoals bijvoorbeeld Martine, Wendie, Tim en Eline, dan krijg je een certificaat en mag je brigadieren .Martine: ”De een wil graag twee keer per week terwijl de ander misschien maar eens of twee keer per maand wil. Het gaat vaak maar om 20 minuten die je van je tijd hiervoor kwijt bent en je komt in een prettig en gezellig team. Eens per jaar gaan we ook samen gezellig ergens borrelen.”
Maar toch lijkt het moeilijk om mensen te motiveren en te activeren om verkeersbrigadier te worden. Martine: “In plaats van het gezellig napraten bij school, kun je er misschien ook die tijd besteden als brigadier als je er toch nog bent en tijd hebt. Het kost weinig tijd en iedereen is er bij gebaat.”
Wendie vult aan: ”Als alle ouders ‘iets’ doen op school, al is de taak nog zo klein, zijn veel functies al snel vervuld. Je wilt het beste voor je kind, dan is het fijn als je daar zelf op een positieve manier aan kan bijdragen.”
Iedereen vanaf 18 jaar is welkom om te komen brigadieren bij IKC de Bosmark. Al kun je maar af en toe, daar zouden ze al mee geholpen zijn en hopelijk kunnen ze dan ook een rooster maken waarin de middagen ook bezet worden met enthousiaste ‘Klaar-overs’ zodat alle leerlingen veilig kunnen oversteken naar school. Voor meer info of interesse kun je contact opnemen met info@bosmark.nl t.a.v. Miranda Geven. Telefoon 0315-820213

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant