Een deel van de nieuwe Petje af-groep in Eibergen met (links vooraan) programmacoördinator Natasja Hoekstra. Foto: PR

Een deel van de nieuwe Petje af-groep in Eibergen met (links vooraan) programmacoördinator Natasja Hoekstra. Foto: PR

Petje af Achterhoek start derde groep in Eibergen

Onderwijs Eibergen Neede

EIBERGEN - ‘Wat wil je later worden?’ is misschien wel een van de meest gestelde vragen aan jonge kinderen. Voor de een is het al op jonge leeftijd een gelopen race, voor de ander blijft het nog lange tijd een raadsel. Volgens Stichting Petje af is het belangrijk dat kinderen in een vroeg stadium inzicht krijgen in waar hun interesses en talenten en dus hun latere beroepskansen liggen. Het wil daarmee kinderen gelijke kansen bieden.

Door Rob Weeber

Een toevallige vraag over een theater leidde destijds in Amersfoort tot de eerste initiatieven rondom Petje af. Daarna verspreidde het zich over de rest van het land. Het initiatief voor de Achterhoek werd in 2020 opgepakt door Karen Breukers en Nicolle Clemenst. Zij startten de eerste groep in Neede. “Tijdens een van de gastlessen voor een vergelijkbare organisatie in Hof van Twente gingen we met de kinderen naar het theater in Enschede. Daar zag ik wat zo’n bezoek met de kinderen deed. Ze kregen een les in drama en mochten op het podium staan. Door met henzelf aan de gang te gaan, groeiden ze en kregen ze meer zelfvertrouwen. Ik zag het belang van dit initiatief en dat was voor mij aanleiding om de formule Petje af naar de Achterhoek te halen“, aldus Breukers destijds bij de start.
Het succes in Neede leidde tot een tweede groep in Winterswijk en nu dus tot de derde groep in Eibergen.

Programmacoördinator voor die groep is Natasja Hoekstra, zelfstandig werkzaam voor onder andere basisscholen met workshops Wetenschap & Technologie. “Doel van Petje af is kinderen (actief) te laten ervaren welke beroepen er zijn en waar je ambities en talenten liggen. Dat doen we onder meer door of gastdocenten uit te nodigen op de vaste locatie of door bij bedrijven op bezoek te gaan. Zo kunnen de kinderen zich inleven in het betreffende beroep. Belangrijk is dat we het programma samen met de kinderen uitstippelen, het wordt dus niet opgelegd. Op 29 januari bijvoorbeeld komt de politie op bezoek en op 12 februari hebben we een sportief, creatief of cultureel uitje. Maar we hebben ook een gastles techniek.”

Meer openheid thuis
Het is absoluut niet zo dat alle kinderen nog geen idee hebben van wat ze willen worden. Politie- en brandweerman behoort altijd wel tot de keuze, maar daarnaast worden ook beroepen als fysiotherapeut, schrijfster en zelfs YouTuber aangegeven. “De ervaring is dat deelname aan Petje af niet altijd tot een keuze leidt, maar we horen tijdens onze talentgesprekken met de ouders wel dat ze vrijer worden en bijvoorbeeld meer vertellen thuis”, legt Breukers uit. “Dat is een direct gevolg van de actieve betrokkenheid van de kinderen aan het programma.”

Gratis initiatief
Petje af is een dertig weken durend programma, aanvullend, op het onderwijs voor kinderen in de leeftijd van tien tot veertien jaar. De bijeenkomsten in Eibergen zijn op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Iedere Petje af-groep bestaat uit maximaal achttien kinderen, begeleid door vrijwillige coaches. De groep in Eibergen heeft tot nu toe achttien aanmeldingen, de volledige capaciteit. De voorlopige locatie is de Kruidenhof te Mallum. “We adverteren niet, maar bezoeken de basisscholen, groepen 7 en 8”, legt Breukers uit. “Daar hopen we de kinderen te enthousiasmeren om zich aan te sluiten. Deelname aan Petje af is geheel gratis.” Voor meer info over Petje af Achterhoek kan men kijken op de website.

https://petjeaf.nl/kies-jouw-locatie/achterhoek/eibergen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant