De kinderen zijn maar wat trots op hun bouwproject. Foto: Arjen Dieperink

De kinderen zijn maar wat trots op hun bouwproject. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Schooljeugd Nettelhorst bouwt aan de toekomst

Onderwijs Lochem

Leerproces van bouwvergunning tot makelaarsbrochure

Door Arjen Dieperink

NETTELHORST - Er wordt druk getimmerd door de leerlingen van de Dalton basisschool Nettelhorst. Ze zitten op dit moment allemaal in de bouw en achter op het speelveld ontstaan zeven fraaie houten huizen.

“Je kunt zeggen dat Nettelhorst aan het groeien is”, laat juf Petra van Nistelrooij met een brede glimlach op haar gezicht weten. Haar groep 1 / 2 en de leerlingen van groep 8 zijn gezamenlijk druk in de zeven bouwsels bezig. “De huizen zijn onder begeleiding van de ouders en de juffen gebouwd van materiaal als pallets, beschikbaar gesteld door Mepal. Ook bouwbedrijf Beltman zorgde voor materialen.

Bouwvergunning
Het ging er allemaal net echt aan toe. De kinderen moesten een bouwvergunning aanvragen bij directeur Taco Houkema. Hierbij gaven ze aan hoe het gebouw eruit zou gaan zien en welk gereedschap ze zouden gaan gebruiken. “Veiligheid stond hierbij voorop“, vertelt juf Petra. En toen het hoogste punt was bereikt kwam er ‘pannenbier’ in de vorm van chocomel en gingen de vlaggen in top die de kinderen zelf hadden gemaakt. “Die zie je er nu wapperen”, wijst de juf aan.
Van de zeven huizen zijn er inmiddels twee klaar, en de kinderen mogen hier vrij in spelen. De andere huizen zijn voorzien van een afzetlint. De kinderen lopen in, op en rondom de gemaakte huizen. De opdracht van deze dag is het verzamelen van gegevens voor de makelaar. “Wij willen als school buiten lesgeven. En het timmeren van de zeven ‘huizen‘ kunnen wij daarmee combineren.” De oudste kinderen helpen de jongste. Met een meetlint lopen ze rond. De een meet de omtrek van het huis, de andere berekent de oppervlakte. Ook het hoogste punt wil de juf weten. Uiteindelijk wordt de voorkant van het huis getekend en moet er uiteindelijk een omschrijving worden gemaakt waarbij aangegeven wordt dat een beetje overdrijven mag.
Een kind komt bij Petra om haar bevindingen te laten zien. ‘Het huis lijkt op een kasteel! Ons huis heeft twee trappen en is symmetrisch. Er zijn twee prachtige balkons en nog een lekker bankje”, staat er te lezen. Het meisje krijgt een compliment en loopt tevreden weg.
Tot eind van deze week zijn de bouwwerken nog te bewonderen. “Buiten les geven is zo goed voor de jeugd”, besluit Petra. “Kijk maar wat het doet.“


nettelhorst.poolsterscholen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant