Henk en Bayan bij het DigiTaalhuis in de bibliotheek. Foto: PR
Henk en Bayan bij het DigiTaalhuis in de bibliotheek. Foto: PR

DigiTaalhuis voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Onderwijs

‘Ik ben het DigiTaalhuis dankbaar’

WINTERSWIJK - In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven, wat hen laaggeletterd maakt. De meesten van hen hebben Nederlands als moedertaal. Ze ondervinden problemen bij het invullen van formulieren, het lezen van ondertiteling op televisie en het begrijpen van handleidingen. Om deze mensen te helpen is er in de bibliotheek het DigiTaalhuis.

Het DigiTaalhuis is een plek in de bibliotheek waar mensen naartoe kunnen als ze moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of internetten. In elke bibliotheek in de Oost-Achterhoek staat ook een Taalhuiskast, waar oefenmateriaal en makkelijk te lezen boeken te vinden zijn. Iedereen die zijn lees- of schrijfvaardigheid wil verbeteren, kan zich aanmelden bij het DigiTaalhuis. Ze worden dan gekoppeld aan een vrijwilliger, een Taalcoach, die hen helpt met het verbeteren van hun lees- en schrijfvaardigheid. In Winterswijk waren er in 2022 31 Taalcoaches die 68 mensen hebben geholpen.

Henk is een Taalcoach bij het DigiTaalhuis in Winterswijk. Hij hielp bijvoorbeeld een mevrouw die beter Nederlands wilde leren schrijven. Henk zegt: “Ze schreef zoals ze sprak. Als ze bedoelde ‘ik eet vis’, zei ze ‘ik eet vies’. En zo schreef ze het dan ook op, omdat ze de ‘i’ als ‘ie’ uitsprak. We hebben hier samen aan gewerkt. Het is erg dankbaar werk, omdat het altijd resultaat oplevert en dat geeft voldoening.”

Henk heeft ook Bayan geholpen. Bayan is 37 jaar oud en komt uit Irak. Bayan zegt: “In 2018 ontmoette ik Henk bij het DigiTaalhuis. Ik was bezig met de inburgeringscursus en wilde graag Nederlands leren lezen en spreken. In Irak schrijf je van rechts naar links, en hier is het andersom. Dat was wennen. Henk heeft me geholpen.” Henk voegt eraan toe: “Elke week kwamen we bij elkaar in de bibliotheek. Daar oefenden we met boekjes uit de Taalhuiskast en de bibliotheek.”

Bayan is geslaagd voor de inburgeringscursus. In diezelfde periode liep ze stage bij een kapperszaak in Winterswijk. Henk zegt: “Bayan begon met de kappersopleiding. Daar wordt natuurlijk veel vaktaal gebruikt, dus dat was een mooie nieuwe uitdaging.” Bayan is geslaagd en werkt nu bij een kapper in Groenlo. Ze zegt: “In de kapsalon leer ik Nederlands spreken. Het is belangrijk om onder de mensen te zijn, want dan leer ik veel. Ik moet blijven oefenen.” Omdat ze haar rijbewijs wil halen, is ze.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant