De Japanse studenten op basisschool De Vennegötte in Lochem. Foto: PR

De Japanse studenten op basisschool De Vennegötte in Lochem. Foto: PR 

Bezoek van Japanse studenten op Obs De Vennegötte

Onderwijs Lochem

LOCHEM - Dinsdag 5 september werd openbare basisschool De Vennegötte in Lochem verrast door een delegatie van Japanse studenten. Zij zijn in Nederland op studiereis vanwege hun interesse in ‘Kanamori’, een denk- en werkwijze die lijkt op het onderwijsmodel van Stephen Covey, waarmee de Vennegötte werkt. 

Kanamori bereidt zijn leerlingen voor op het echte leven door ze de waarde van verbinding, wederzijds respect, vriendschap en zelfreflectie bij te brengen. Hij leert ze naar zichzelf te kijken en van daaruit de wereld tegemoet te treden. Er zijn overeenkomsten met het werken op de Vennegötte, waar kinderen werken volgens ‘de zeven gewoonten van effectief leiderschap’, het gedachtegoed van Stephen Covey. Het gaat hier om leiding geven aan jezelf, inzicht in jezelf en in relatie met de ander verwerven.

Schoolbegroeter Bo ontving met klasgenoten Jesse en Ceylin en directeur Ingrid Steenbruggen de vier Japanse gasten en de Nederlandse Henk Boer, die de Japanners in Nederland begeleidt. In goed Engels wisten de kinderen uit te leggen hoe op school gewerkt wordt met een ‘leerling lighthouse team’, een soort leerlingenraad waar kinderen mee mogen praten over het onderwijs en alle zaken die voor kinderen belangrijk zijn op school. Verder vertelden zij over hun portfolio, opgezet om te laten zien wat ze al kunnen en trots op zijn. 

De Japanners gaven aan dat er veel democratie is op De Vennegötte en dat het in Japan ondenkbaar is dat de kinderen zomaar een uur niet op traditionele wijze zouden leren. De leerlingen hebben met deze presentatie juist heel veel geleerd, zoals jezelf presenteren, samenwerken, in gesprek gaan met elkaar en het leren van andere culturen. Op de vraag van een van de Japanners of de leerlingen lang hadden geoefend op de ontvangst, gaf Jesse aan dat hij gisteren gevraagd was, maar dat het zijn school is en hij gewoon weet hoe het gaat op de Vennegötte. Al met al een geslaagd bezoek.

De Japanse studenten op basisschool De Vennegötte in Lochem. Foto: PR