Het Reizende Museum. Foto: Monique Reisen
Het Reizende Museum. Foto: Monique Reisen

Opening Reizende Museum bij de Hoge Voorde

Onderwijs Vorden

VORDEN - Op vrijdag 29 september om 15.30 uur is de opening van het Reizende Museum op school de Hoge Voorde in Vorden. Iedereen die belangstelling heeft voor het Reizende Museum wordt van harte uitgenodigd uit om te komen kijken. Het museum is geopend van 15.30 tot 18.00 uur.

In 2020 studeerde Rowena af als docent beeldende kunst en vormgeving aan ArtEZ, waarna zij werkervaring opdeed in zowel het speciaal onderwijs als het reguliere onderwijs. Vanaf 2021 brengt zij vanuit haar eigen bedrijf ‘Rowena Peters – Kunst & Educatie’ kunst naar scholen en particulieren toe. 

Vanaf dit schooljaar biedt zij met veel trots iets unieks aan; het Reizende Museum! Meer dan 50 nagemaakte werken (zowel 2D als 3D) uit de kunstgeschiedenis die worden geplaatst op een basisschool als ware een echt museum. Het museum kan in een sportzaal, aula of een andere ruimte geplaatst worden, zodat de kunsttheorie voor de leerlingen levendig en visueel wordt gemaakt.
De leerlingen leren over kunstgeschiedenis, kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken. Tevens is het geschikt om vakoverstijgend onderwijs aan te bieden. Door middel van een tijdlijn met kleuren worden diverse tijdvakken aangegeven om de informatie makkelijker te kunnen onthouden.

Rowena is voor het Reizende Museum een samenwerking aangegaan met de online beeldende lesmethode ‘Laat maar zien’. De scholen hebben op deze manier voor alle groepen en niveaus aansluitende beeldende kunstlessen beschikbaar die aansluiten op de kunstwerken uit het museum. Deze lessen kunnen de groepsleerkrachten zelf geven, maar desgewenst kan Rowena deze lessen ook verzorgen.

Bij het museum zitten onder andere een speurtocht, informatieve begeleidende teksten over de echte kunstwerken en de kunstenaars, kijkvragen zodat de leerlingen leren om op verschillende manieren naar kunst te kijken en extra materiaal waarbij leerlingen nog meer gestimuleerd worden tot nadenken. Zeker ook voor de doelgroep (Voortgezet) Speciaal Onderwijs ziet Rowena nog meer de toegevoegde waarde; “Ik vind het geweldig dat leerlingen - die wellicht zelf niet met hun ouders naar musea kunnen of gaan - op deze manier nu toch de kans krijgen zich te verwonderen aan de kunstwerken in het Reizende Museum”.

Zo zijn er beroemde werken zoals de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn, de ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci, ‘het meisje met de parel’ van Vermeer en ‘de sterrennacht’ van Vincent van Gogh. Maar ook unieke werken zoals de met diamanten bedekte schedel van Damian Hirst, inpakkunst van Christo en de wc-pot van Duchamp.

Wie graag het reizende museum op school wil komen bewonderen is welkom. Toegang is gratis.


www.rowenapeters.nl/Reizend-Kunst-Museum

info@rowenapeters.nl