Jasper Dijkman, Sven Dijkman, Suus Memelink en Velior Simons weten wel wat zij in hun trommel willen. Foto: Mariëlle Frielinck
Jasper Dijkman, Sven Dijkman, Suus Memelink en Velior Simons weten wel wat zij in hun trommel willen. Foto: Mariëlle Frielinck

Leerlingen Prins Willem Alexanderschool Laren nemen deel aan ‘Trommel zonder rommel’ campagne

Onderwijs Laren

LAREN - Leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool uit Laren hebben afgelopen week meegedaan aan de campagne ‘Trommel zonder rommel’. Dit is een initiatief van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst), GGD Noordoost Gelderland en Kinderdiëtistenpraktijk Aan Tafel. De kinderen gingen bij Plus Beuzel door middel van een ‘Supermarkt Safari’ op jacht naar de meest gezonde producten voor in hun lunchtrommel.

Door Marielle Frielinck

Marjolijn Pezy, is JOGG regisseur bij Welzijn Lochem, zij legt uit: “De campagne ‘Trommel zonder rommel’ heeft als doel om kinderen bewust te maken van gezond eten. Ze gaan in de supermarkt op zoek naar gezonde producten. Daar maken ze opdrachten en vragen bij, zodat ze moeten nadenken over goede keuzes qua beleg, brood, groenten en fruit. Ik doe dit samen met Ankie Saaltink van kinderdiëtistenpraktijk Aan tafel en Marije Woerdman, gezonde schooladviseur van de GGD Noordoost Gelderland. We hebben dit met zijn drieën opgezet en het is helemaal nieuw. De Prins Willem Alexanderschool is de eerste school die deelneemt.”

‘De achterkant is belangrijk’
Op de vraag of dit nou echt nodig is antwoordt Ankie Saaltink: “Vaak zit er weinig variatie in de lunchtrommels van kinderen en wordt al snel gekozen voor zoetigheid. Daarom is het zeker belangrijk om kinderen bewust te maken van gezonde keuzes. Welk brood kies je en waarom, welke soorten beleg zijn er allemaal en wat is een betere keuze. Hoeveel is nou 150 gram groenten op een dag en kun je daarvan ook wat bij je lunch meenemen? Hoe zoek ik op wat er voor ingrediënten in en product zitten en waar moet ik op letten. De voorkant is altijd mooi, maar op de achterkant staat natuurlijk waar het eigenlijk om gaat. Er kwam bijvoorbeeld een groepje bij mij met pindakaas en chocoladepasta in hun mandje. In de pindakaas zit nagenoeg geen suiker, terwijl de chocopasta voor meer dan de helft uit suiker bestaat. Dus die laatste kon weer terug in de schappen.”

Geen pasklaar antwoord, het gaat om de basis’
“We proberen de kinderen te laten kijken naar wat er staat en wat ze nou eigenlijk eten. Kies niet altijd wit brood, maar liever volkoren, omdat daar vitamines in zitten. Ik laat ze ook zien wat het verschil is tussen meel voor wit en volkoren brood. Als het gaat om gezond zijn er niet altijd pasklare antwoorden. Belangrijk is dat de basiskennis goed is.”

Dit zijn basisschoolleerlingen; de meesten vullen niet zelf hun broodtrommel, moet deze actie niet gedaan worden met ouders? “Ik denk dat dit wel kinderen zijn die thuis aangeven wat ze geleerd hebben en vertellen dat het goed is om ook groenten mee te nemen naar school. En dat bijvoorbeeld jam minder suiker bevat dat hagelslag. Het gaat erom dat ze thuis het gesprek aangaan.”